Nieuws- en persberichten

20dec
2018

2018 volgens Jeroen Kruisweg: over groei, innovaties en bewustwording

2018 volgens Jeroen Kruisweg: over groei, innovaties en bewustwording

Het jaar 2018 loopt op zijn einde. Het eerste jaar dat Jeroen Kruisweg als algemeen directeur van ALD Automotive Nederland aan het roer stond. Sinds februari heeft hij de taken van Carel Bal overgenomen. Uiteraard blikken we met Jeroen graag terug op 2018.

Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?

“Mijn eerste jaar is een heel mooi jaar geweest, waarin we ALD Automotive hebben kunnen laten groeien. Daarbij hebben we ons innovatieve karakter weer waar kunnen maken. Carel Bal heeft hierin een succesvolle koers ingezet, die we goed en vooral met volle energie blijven doorzetten. Zo zijn we dit jaar gestart met car sharing en zijn we recent samenwerkingen aangegaan met SnappCar en Microsoft. Je merkt dat er vanuit de markt steeds meer vraag is naar advies en mobiliteitsdiensten gericht op keuzevrijheid, stilstaan is dan ook geen optie.”

Wat vind je de mooiste ALD-innovatie van 2018?

“De mooiste mobiliteitsinnovatie vind ik innovaties die mensen het gevoel geven vrijer te zijn om te reizen zoals ze willen. Wij hebben begin 2018 een pilot gedaan waarbij we onderzochten of mensen een mix van vervoersmiddelen zouden gebruiken als ze hiertoe de beschikking hebben. Die pilot heeft aangetoond dat als je mensen een paar weken helpt bij het maken van mobiliteitskeuzes, deze vaak beklijven en je daarmee een stukje gedragsverandering bevordert. Bijvoorbeeld omdat ze zich realiseren dat er tijdwinst te behalen is of omdat ze anderszins bewuster gaan nadenken over hoe al dan niet te reizen… De creatie van dat inzicht vind ik een hele mooie mobiliteitsinnovatie. Kortom, het gaat mij niet zozeer om al die middelen die wij weten te maken, wat ik nog veel belangrijker vind is dat de mensen ook echt die stap vooruit kunnen maken.“

En als je kijkt naar mobiliteitsinnovaties in het algemeen?

“Dat het elektrisch rijden nu echt begint door te dringen, vind ik een fantastische innovatie. Het probleem dat we in Nederland hebben, is dat we een sterk verstedelijkte omgeving hebben, met daarbij een behoorlijk gezondheidsrisico door de uitstoot van de fijnstof die we uitstoten met mobiliteit. Dat risico neemt ook nog eens steeds verder toe door de toename van files. Het is daarom zo belangrijk dat we nu verder gaan met het realiseren van een elektrisch wagenpark. Dat gebeurt –wat mij betreft- nog te weinig.”

Draait het bij innoveren dus vooral om bewustwording?

“Wat ik oprecht jammer vond, is dat de overheid niet in beweging kwam om elektrisch vervoer verder te stimuleren. Het fiscaal stimuleren van hybride auto’s is namelijk een uitermate succesvol beleid geweest. Maar omdat het zo succesvol is, is het gestopt? Het goede nieuws is, is dat de overheid nu heeft aangekondigd dat ze toch weer het elektrisch vervoer voor particulieren die een elektrische auto kopen gaan stimuleren. Dat en het bewustzijn van de overheid dat je met fiscale maatregelen verstandige keuzes kunt aanmoedigen, zijn hele mooie mobiliteitsontwikkelingen! 

Dus ja, bewustzijn is heel belangrijk. En natuurlijk zijn de innovaties hierbij heel belangrijk want zonder innovaties kun je geen invulling geven aan mooie plannen. Innovaties moeten ervoor zorgen dat we de duurzaamheidskalender kunnen invullen. Maar het begint inderdaad bij het laten zien dat het anders kan en dat we het anders moeten doen. En dat ook de overheid zich daar nu ook weer voor gaat inzetten juich ik van harte toe.” 

Tot slot, wat kunnen we van ALD Automotive in 2019 verwachten? 

“Dat de groei die we ingezet hebben, doorgezet gaat worden is bijna een feit. Nieuwe partnerships zullen hieraan bijdragen. Ik verwacht ook dat de leasemarkt nog heel hard gaat groeien de komende jaren. Leasing wordt inmiddels als een normaal alternatief gezien voor het kopen van een auto. En ik vermoed dat dat ook doorgezet wordt naar de occasionmarkt. Logisch eigenlijk dat we niet alleen maar nieuwe auto’s gaan leasen. Juist voor tweedehands auto’s is het nog prettiger om te leasen omdat je geen risico’s meer hebt als de auto stuk gaat. 

Verder blijven wij ons vooral inzetten om op het gebied van dienstverlening aan klanten en leaserijders de beste te zijn. ALD Automotive kiest er bewust voor om niet de allergoedkoopste te zijn maar wil de allerbeste zijn, die een zorgeloze service biedt. Aandacht voor de klant, advies op maat en verder kijken dan morgen - dat vinden wij het meest belangrijk.”
 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.