Nieuws- en persberichten

18dec
2018

Fiscaal voordeel door ruil van salaris voor auto

Fiscaal voordeel door ruil van salaris voor auto

Deze week verschenen in de media berichten over twee bedrijven die een fiscaal voordeel realiseren door de uitruil van salaris voor een vergoeding van hun elektrische auto. Een regeling die zowel leaserijder als werkgever financieel voordeel kan bieden.

Hoe zit dat precies? Wij vroegen het aan Jan Rolleman van AMD automotive fiscalisten.

Het klinkt als een fiscale truc, is dat het ook?

In de media klonk inderdaad het woord ‘truc’ en een Tweede Kamerlid kondigde Kamervragen aan. Toch past zo’n uitruil van salariscomponenten in de fiscale regels. In deze situatie least de werknemer zelf een elektrische auto. De kosten daarvan moet hij normaalgesproken zelf betalen uit zijn netto salaris. In dit geval laat hij de maandelijkse kosten van zijn leasecontract en elektriciteitsverbruik echter voldoen door zijn werkgever. Zijn werkgever spreekt in ruil voor die betaling van de autokosten af dat het bruto salaris wordt verlaagd. 

Het door je werkgever laten betalen van je autokosten is belast loon. Maar voor het belaste loon in de vorm van deze autokosten gelden de bijtellingsregels (officieel het ‘autokostenforfait’) als de werkgever alle autokosten van de werknemer voldoet. Bij een elektrische auto gaat het dan, als de fiscus akkoord gaat met de standaardforfaits, om 4% van de catalogusprijs. Financieel pakt dit gunstiger uit dan het bruto loon dat nodig is om de maandelijkse kosten van deze auto privé te betalen.

Zijn er nog zaken om rekening mee te houden?

Tegenover dit fiscale voordeel staat het nadeel van de btw-aftrek die in deze situatie niet mogelijk is omdat de facturen niet op naam van de werkgever staan. Ook kunnen er door het verlagen van het normale brutoloon effecten zijn op bijvoorbeeld de pensioenregeling en het vakantiegeld. Mede daarom, maar ook om fiscale redenen, is het belangrijk de onderlinge afspraken over zo’n uitruil goed vast te leggen. En dat brengt weer extra administratie met zich mee.

De Belastingdienst loopt zo inkomsten mis, verwacht je dat de regeling snel aangepast zal worden?

De bijtellingskorting voor de elektrische auto is een bewuste keuze voor het stimuleren van elektrisch rijden. Ook via deze route wordt de inzet van een elektrische auto gestimuleerd. Op deze manier kan dat onder bepaalde voorwaarden ook gerealiseerd worden via een private leasecontract. Om als werkgever en werknemers zekerheid te hebben, is het aan te raden je eigen regeling van tevoren met de Belastingdienst af te stemmen.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.