13nov

Tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten

Tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten

ALD Automotive deed recent onderzoek naar de houding van leaserijders en werkgevers tegenover elektrisch rijden. Zo blijkt dat 53 procent van de leaserijders positief is over elektrisch vervoer. De actieradius van elektrische auto’s wordt als reden genoemd om de overstap nog even uit te stellen.

Met deze tips kunt u echter nu al meer halen uit uw elektrische auto. 

Een zuinige rijstijl

Een bekende tip, ook bij de gewone brandstofauto. U kunt optimaal profiteren van de energieterugwinning tijdens het rijden. Bij een zuinige rijstijl kijkt u goed vooruit en probeert u regeneratief te remmen, oftewel remmen op uw motor. In een elektrische auto wordt de elektromotor namelijk ook gebruikt als rem. De warmte van het remmen gaat hierbij niet verloren, de accu kan deze energie terugwinnen en later weer gebruiken bij het optrekken. 

Cruisecontrol aan

Hoge snelheden en schommelingen in de snelheid hebben een negatief effect op de actieradius van de auto. Dus wanneer u zo stabiel mogelijk rijdt, kunt u langer op dezelfde accu blijven rijden. Het is raadzaam om zelfs bij lage snelheden de cruisecontrol aan te doen, dus ook op die lange dorpsstraat waar u slechts 30 km/uur mag. 

Airco uit

Soms zijn er van die dagen dat u niet zonder de airconditioning of juist de verwarming kan. Maar net zoals het gebruik van deze functionaliteiten invloed heeft op reguliere brandstof, geldt dat ook voor de batterij van uw auto. Door het gebruik te minderen kunt u kilometers winnen. Veel elektrische auto’s beschikken tegenwoordig over een zogenaamde ECO-functie waarmee u door middel van een druk op de knop dit kunt reguleren. 

Extra tip: u kunt uw auto alvast op temperatuur brengen terwijl hij nog aan de laadpaal vast zit. Dat scheelt weer energie! 

Reis licht

Hoe minder belast, hoe lichter de auto is.  Een zwaardere auto betekent dat een accu harder moet werken om vooruit te komen. Dit is niet de meest ideale tip voor als u op vakantie gaat. Maar voor zakelijk reizen is het verstandig met zo min mogelijk extra ballast aan boord te reizen. 

Weerstand

Een lagere luchtweerstand scheelt zomaar een paar kilometers op het geheel. De banden op de juiste spanning zorgen voor minder weerstand. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het rijden met de ramen dicht. Ook een nuttige tip is om hierbij te profiteren van de zgn. slipstream van andere weggebruikers; een gebied waar lagere weerstand heerst door de snelheid van een voorganger. Bij voorkeur een vrachtwagen, dan is het effect het meest merkbaar. Maar houdt hier wel rekening met de 2 seconden-regel en houd gepaste afstand.  

Thuiswerken of op de bestemming aangekomen? Laden maar

Als uw auto toch stil staat, kunt u ‘m net zo goed even ‘bijtanken’. Tijdens uw werkafspraak is er mogelijk een openbare laadvoorziening in de buurt of anders een gewoon stopcontact. Zorg dus dat u altijd de juiste laadkabel bij u heeft. De laadvoorzieningen worden steeds beter en uitgebreider, dus even laden is steeds eenvoudiger. 

 

Meer weten? Download onze gratis whitepaper:
De sterke opkomst van elektrisch rijden

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.