Nieuws- en persberichten

06sep
2018

De Jaguar E-type Zero, een klassieke schoonheid in een modern jasje

De Jaguar E-type Zero, een klassieke schoonheid in een modern jasje

Een groot deel van de conceptauto’s die door autofabrikanten worden geïntroduceerd, halen het productiestadium niet. Dit lot leek ook Jaguar’s E-Type Zero beschoren: de elektrische sportwagen werd iets minder dan een jaar geleden onthuld. Lees meer over dit model.

Dat de autofabrikant deze maand aankondigde de auto daadwerkelijk in productie te nemen, vinden wij een prachtige innovatie.

Het gaat om dezelfde iconische sportwagen uit de jaren zestig met zijn lange kap, gebogen dak en chromen bumpers, maar de motor en transmissie is verwijderd en vervangen door een batterij en een elektromotor.  

Een van de kernideeën achter de elektrische E-Type is dat de elektrische aandrijvingstechnologie ongeveer dezelfde ruimte in beslag neemt als de originele XK-zescilindermotor en versnellingsbak. De batterij van de E-type Zero past dan ook mooi onder de motorkap, waar de motor van de E-Type meestal is ondergebracht. De elektromotor past in de transmissietunnel tussen de stoelen. 

Van vintage naar Zero

Dit betekent dat klanten die al een vintage E-type bezitten, hun auto kunnen laten ombouwen tot een elektrische variant, terwijl de gewichtsverdeling en andere kenmerken trouw blijven aan het oorspronkelijk ontwerp van de auto. Tijdens de conversie worden de originele motor en transmissie bewaard zodat ze kunnen worden teruggezet, mocht dat ooit gewenst zijn. 

Qua weggedrag is de Jaguar E-type Zero vergelijkbaar met een reguliere E-type maar dan met de voordelen van elektrische aandrijving: de elektromotor produceert 305 pk en in 5,5 seconden zit de wagen op 100 km/u. De actieradius ligt rond de 275 kilometer. Hij zou qua weggedrag vergelijkbaar zijn met een reguliere E-type. De elektrische aandrijvingstechnologie veel lijkt op die van de Jaguar I-Pace, de allereerste 100% volledige elektrische SUV van Jaguar, die eerder dit jaar lovend ontvangen werd. 

Toekomstbestendig

"We zijn overweldigd door de positieve reacties op het Jaguar E-type Zero-concept", zei Tim Hannig, directeur van Jaguar Land Rover Classic. "We hebben een manier gevonden om klassieke auto’s toekomstbestendig te maken en dat is een belangrijke opstap voor Jaguar Classic."

De prijs van de auto of van het ombouwpakket is nog niet bekend, wél weten we dat de auto in de zomer van 2020 op de markt komt. Nog even geduld, dus.

 

Meer weten? Download onze gratis whitepaper:
De sterke opkomst van elektrisch rijden

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.