29aug

Elektrisch wagenpark? De voordelen op een rij.

Elektrisch wagenpark? De voordelen op een rij.

In de toekomst is elektrisch rijden gemeengoed. Daar is iedereen van overtuigd. Maar wat levert het elektrisch rijden u nu op als fleetowner? ALD Automotive zet de belangrijkste overwegingen om op elektrisch vervoer over te gaan voor u onder elkaar.

Imago

Met een elektrisch wagenpark kunt u zich onderscheiden. U laat zien dat u met de tijd meegaat en voor duurzame oplossingen kiest. Niet alleen is dit aantrekkelijk voor nieuwe werknemers, ook klanten waarderen een onderscheidende, duurzame instelling. 

Kosten

Hoewel we nog te maken hebben met een hogere aanschafprijs van elektrische auto’s in vergelijking met benzine- of dieselauto’s, verbetert de zogenaamde TCO (total cost of ownership) in hoog tempo. Dit komt onder meer doordat elektrische ‘brandstof’ aanzienlijk goedkoper is dan benzine, LPG of diesel. Dat verschil hangt weliswaar sterk af van de wijze waarop wordt geladen, maar loopt al snel op tot 100-150 euro per maand (uitgaande van 25.000 km. per jaar). Ook heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig. 

Fiscaal voordeel

Een ander kostenaspect dat voordeliger uitvalt is de motorrijtuigenbelasting. Voor volledige elektrische auto’s is geregeld dat u tot en met 2020 van deze belasting vrijgesteld bent. Dit is een maatregel van het kabinet om zo het elektrisch rijden te stimuleren. Voor een plug-in hybride betaalt u wel motorrijtuigenbelasting, maar daarvoor geldt tot ten minste 2020 een half-tarief. 

Elektrische auto’s komen ook in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dat is een extra aftrekpost die van de winst mag worden afgetrokken en is van toepassing als de investering voorkomt op de zogenaamde milieulijst die jaarlijks wordt gepubliceerd. Volledig elektrische voertuigen en sommige plug-in hybrides staan in 2018 opnieuw op deze lijst. 

Voor uw berijders is een elektrische auto buitengewoon plezierig. Niet alleen qua rijcomfort, maar ook door de lage bijtelling. Deze bedraagt voor een duur van minimaal 60 maanden maar 4% van de catalogusprijs in plaats van de gebruikelijke 22%. Vanaf 2019 wordt dat percentage van 4% waarschijnlijk afgetopt op een catalogusprijs van € 50.000, maar de meeste elektrische auto’s houden dan over hun hele waarde een bijtelling van 4%.

Tot slot kan CO2-besparing voordeel bieden bij aanbestedingen. Wanneer een bedrijf een bepaalde activiteit uitvoert om de CO2-uitstoot te reduceren en daarmee hoger op de CO2-prestatieladder komt, wordt het daarvoor beloond met een zogenaamd gunningsvoordeel bij aanbestedingen. Dat kan commercieel dus erg aantrekkelijk zijn. 

Duurzaam

Wellicht overbodig om nog te benoemen. Elektrische rijden is natuurlijk zonder meer groener dan rijden op fossiele brandstoffen. U kunt hiermee de fijnstof en CO2-uitstoot van uw wagenpark terugdringen. Ander bijkomend voordeel is dat elektrische auto’s stil zijn op de weg. Vooral in de drukke binnenstedelijke gebieden is dat een positieve bijkomstigheid. 

 

Meer weten? Download onze gratis whitepaper:
De sterke opkomst van elektrisch rijden

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.