Nieuws- en persberichten

21feb
2018

Amsterdam en Rotterdam steeds duurzamer op gebied van vervoer

Amsterdam en Rotterdam steeds duurzamer op gebied van vervoer

Amsterdam en Rotterdam profileren zich, internationaal gezien, uitstekend op het gebied van duurzame mobiliteit. Met name onze hoofdstad doet het met een elfde positie relatief goed. Dat blijkt uit recent onderzoek van het internationale ingenieurs- en adviesbureau Arcadis.

Arcadis beoordeelde de transportsystemen in wereldsteden en keek daarbij naar drie categorieën; People, Planet en Profit. Hierbij is de invloed van het verkeer op de kwaliteit van leven en het milieu (energie, vervuiling en uitstoot) specifiek benoemd. Daarnaast keek men naar de winstgevendheid en de economische groei van mobiliteitssystemen. Europa loopt duidelijk voor op de rest van de wereld, met zeven steden in de Top 10. 

Fietsers en voetgangers centraal

Amsterdam wordt steeds drukker. Deze groei zorgt ervoor dat de stad tegen grotere mobiliteitsuitdagingen aanloopt. Fietsers en voetgangers spelen een prominente rol binnen het mobiliteitsplan van het centrum van de hoofdstad. Enerzijds wordt er gewerkt aan ondergrondse parkeergelegenheden om het centrum zoveel mogelijk autovrij te maken. Anderzijds wil men voorkomen dat de stad niet overstroomt met tweewielers. Hiervoor worden er efficiënte parkeergelegenheden voor fietsers gecreëerd. Ook biedt Amsterdam haar inwoners verschillende aantrekkelijke mogelijkheden om auto’s te delen. 

De Zuidas

De onderzoekers namen ook de Amsterdamse Zuidas onder de loep. Dit zakelijke centrum van de stad is met het openbaar vervoer heel goed bereikbaar en dat wordt als zeer gunstig ervaren. De infrastructuur is zo ingericht dat de publieke ruimte optimaal benut wordt. De capaciteit van het station is bijvoorbeeld erg hoog. Daarnaast maken de bedrijven op de Zuidas veelal gebruik van elektrische taxi’s en leveren daarmee een goede bijdrage aan de duurzaamheidstransitie. 

MaaS

Veel bedrijven op de Zuidas kiezen voor Mobility as a Service (MaaS). Hierbij bieden werkgevers diverse mogelijkheden van vervoer aan hun werknemers, passend bij hun situatie. Zo wordt de verkeersstroom beheersbaar en duurzaamheid vergroot. Lonneke van der Horst van ALD Automotive: “Veel bedrijven willen geen standaard leasecontracten meer. Er is tegenwoordig natuurlijk veel meer mogelijk. Neem bijvoorbeeld de alles-in-één mobiliteitskaart. Ook merken wij een groei in aanvragen naar de (highspeed) e-bike. Voor een gebied als de Zuidas zijn dit twee heel aantrekkelijke alternatieven.” 

Rotterdam 

Ook Rotterdam wordt gezien als een duurzame stad en is terug te vinden op de 25ste positie wereldwijd. De stad neemt deel aan ‘100 Resilient Cities’ waarbij de doelstelling is de luchtkwaliteit flink te verbeteren door het instellen van lage uitstoot-zones. Het aantal auto’s in de stad daalt en het aantal fietsen neemt toe. Rotterdam heeft de laatste jaren extra prioriteit gegeven aan het milieu. Het openbaar vervoer is aanzienlijk verbeterd en het elektrisch rijden is ook enorm toegenomen.  

Elektrische deelauto’s

De ontwikkelingen gaan natuurlijk onverminderd door. Om een voorbeeld te noemen: deze maand werd bekend gemaakt dat in Nederland zeven steden gaan experimenteren met woningbouwprojecten waar bewoners elektrische auto’s gaan delen. Staatssecretaris Van Veldhoven sloot hiertoe een overeenkomst met onder meer Amsterdam en Rotterdam. Het gevolg van dit experiment is dat er minder parkeerplaatsen nodig zijn. Deze ruimte kan vervolgens gebruikt worden voor meer groenvoorzieningen of speelplaatsen. Kortom, Nederland is nog lang niet uitontwikkeld. Wie weet klimt Nederland volgend jaar weer een stukje op de duurzaamheidsladder.

Zeven Europese steden in top 10

Het onderzoek is onder 100 steden wereldwijd uitgevoerd en de Europese steden scoren hoog. In de top 10 staan maar liefst zeven Europese steden. De eerste plek is voor Hong Kong dat deze positie vooral te danken heeft aan het innovatieve metronetwerk. 
 
1. Hong Kong 
2. Zurich 
3. Parijs 
4. Seoul 
5. Praag 
6. Wenen 
7. Londen 
8. Singapore 
9. Stockholm 
10. Frankfurt 
 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.