Nieuws- en persberichten

13feb
2018

Gedragsverandering zorgt voor veiliger, schoner en goedkoper wagenpark

Gedragsverandering zorgt voor veiliger, schoner en goedkoper wagenpark

Weet u hoe u kunt besparen op uw wagenpark op het gebied van CO2-uitstoot en schades? Deze vraag speelde ook bij verzekeringsmaatschappij a.s.r. Geadviseerd door servicepartner BusinessConcern, is a.s.r. een kleine 2 jaar terug gestart met het MobilityConcern programma. 

Hierbij helpt de verzekeringsmaatschappij bedrijven bij het verduurzamen van mobiliteit. Hoe staat het er bij a.s.r. er nu voor?

a.s.r. ging aan de slag met het MobilityConcern programma, een gedragsveranderingsprogramma dat bedrijven helpt bij het verduurzamen van mobiliteit en verhogen van veiligheid. Medewerkers worden beloond voor veilig en zuinig rijden en reizen. Daarnaast volgen ze een online trainingsprogramma en krijgen ze inzicht in hun prestaties.

De balans na een jaar

Alle leaserijders van a.s.r. werden uitgenodigd om mee te doen aan het MobilityConcern programma. Door maandelijkse updates kregen de deelnemers inzicht in hun rijgedrag. Met behulp van een e-learning programma en de bijbehorende tips waren er praktische handvatten om het rijgedrag aan te passen en te verbeteren. Overigens mochten niet-leaserijders ook meedoen aan het e-learning programma.

Na een jaar is de balans opgemaakt. En wat blijkt? Het aantal beïnvloedbare schades is gedaald met 37% en er wordt aantoonbaar bewuster en daardoor dus ook zuiniger (gemiddeld 4%) en veiliger gereden. Reden te meer om het komend jaar met het programma door te gaan.

Grootste stijger

Hans van der Voort, preventiedeskundige bij de expertisedienst van a.s.r., is in dit eerste jaar van het MobilityConcern programma de grootste stijger. Simpel gezegd, heeft hij over de vier kwartalen jaar het zuinigst gereden. Hij heeft sinds september 2015 een Mitsubishi Outlander PHEV en rijdt daarmee circa 25.000 kilometer per jaar.

Van der Voort: ‘Ik heb eigenlijk niets anders gedaan, althans niet bewust. Het klinkt niet spannend, maar ik heb gewoon zoals altijd rustig gereden. Wel heb ik consequent thuis de auto altijd aan de oplader gehangen zodat ik ‘s ochtends wegrijd in een 100% opgeladen auto. Je hoeft dan minder vaak op brandstof over te stappen.” Zijn tips aan andere rijders? “Laad de accu zoveel mogelijk op en rem in het verkeer zoveel mogelijk af op de motor. Verder is het goed om achter een vrachtwagen te rijden. Dan gebruik je minder energie. En tot slot adviseer ik om een constante snelheid te rijden.”

Resultaat van het e-learning programma in cijfers:

  • 82% rijdt veiliger – Er deden 263 deelnemers mee aan de online training. 82% hiervan zegt veiliger te rijden.
  • 4% daling gemiddeld brandstofverbruik - Hiermee is € 50.000 bespaard.
  • 19% verbeterd tankgedrag - Deelnemers kiezen bewuster een goedkoper tankstation waardoor er minder afwijking is van de gemiddelde pompprijs.
  • 37% minder schade bij de deelnemers van de online training en 25% daling bij de overige deelnemers. Totale besparing op jaarbasis is € 75.000
  • Invullen juiste kilometerstand bij tanken: Stijging naar 83% correct - Met een juiste invoer neemt de meetbaarheid van het wagenpark toe.

Wilt u meer weten over hoe u het rij- en reisgedrag van uw medewerkers kunt verbeteren? U vindt meer informatie over het MobilityConcern programma op www.businessconcern.nl.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.