Nieuws- en persberichten

08feb
2018

Sleutelloze auto? Voorkom diefstal!

Sleutelloze auto? Voorkom diefstal!

Eerder deze week was in het nieuws dat het aantal autodiefstallen (landelijk) is gedaald met 10 procent, met minder dan 10.000 is dit historisch laag zelfs. Echter, het aantal auto’s met keyless entry-techniek binnen de groep gestolen auto’s neemt toe.

De sleutel hoeft slechts in de buurt te zijn om de auto te openen en vaak ook te starten, maar blijft in de broekzak of tas. Dit ogenschijnlijk handige systeem zorgt er helaas voor dat autodieven er steeds vaker in slagen zo’n voertuig te ontvreemden. Om te voorkomen dat dieven met uw auto aan de haal gaan, hebben we een aantal tips.

Met geavanceerde apparatuur vangen autodieven signalen van dit type keyless entry-sleutels bij mensen thuis op. Dit is voldoende om de bijbehorende auto te openen. Liggen sleutels dus dicht bij de (voor)deur of in de woonkamer, dan is het relatief eenvoudig vanaf buiten de vereiste gegevens te onderscheppen. 

Drie tips waarmee de kans op diefstal aanzienlijk verkleind wordt:

#1: Goed opbergen

Berg sleutels goed op, dus niet bij de voordeur, in uw jaszak of in de woonkamer. Neem sleutels bijvoorbeeld ‘s nachts mee naar boven.

#2: Metalen bakje

Een andere tip is de sleutel in een metalen bakje op te bergen. Het metaal zorgt er namelijk voor dat het onmogelijk is om een signaal op te vangen. 

#3: Startonderbreker

Stel dat het de dieven toch lukt om de autodeur te openen, dan kan een automatische startonderbreker voorkomen dat ze er ook mee wegrijden. 

Andere preventiemogelijkheden

Het is aan te raden de auto van goede beveiligingssystemen te voorzien. Ter voorkoming van diefstal is een alarmsysteem, pedaalslot, stuur-, handrem- of versnellingsbakslot of slotbouten aan te raden. Ook is het handig het kenteken in de ruiten te laten graveren. Dit schrikt dieven meestal af, de auto is dan namelijk op kentekengegevens te traceren en de ruit vervangen is vaak te duur. 

Terugvindpercentage stijgt

Met de aanpak van autodiefstal gaat het gelukkig erg goed. Met name het terugvindpercentage van jonge auto’s is flink gestegen naar 36 procent in 2017 ten opzichte van 22 procent enkele jaren daarvoor. Die daling is vooral te danken aan het verbeterde registratiesysteem waarbij verzekeraars, politie en RDW samenwerken. Twee uur na aangifte van een gestolen auto staat er al een internationale signalering online. Dit zorgt er met name voor dat het de export van gestolen auto’s naar het voormalige Oostblok moeilijker maakt.
 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.