Nieuws- en persberichten

14nov
2017

Innovatie van de maand: hightech zebrapad

Innovatie van de maand: hightech zebrapad

Weet u sinds wanneer zebrapaden bestaan? Eind jaren ’50 hadden ze in Slough, Engeland de primeur. In ieder geval was dit het eerste zebrapad zoals wij die vandaag de dag kennen. En dan bedoelen we een oversteekplaats met horizontale strepen.

Want oversteekplaatsen bestonden daarvoor ook al, alleen dan met verticale strepen. Hoe simpel ook, van verticaal naar horizontaal is behoorlijk revolutionair. Wat valt er nu nog te innoveren aan een zebrapad? 

Eigenlijk zien zebrapaden er nog net zo uit toen de Beatles eind jaren ’60 Abbey Road overstaken. En dat terwijl het verkeer alleen maar drukker is geworden, en het gedrag van mensen aan verandering onderhevig is. Tijd voor een update dus. 

Interactief zebrapad 

Een Londens bedrijf heeft een hypermodern zebrapad ontworpen; The Starling Crossing. Starling is de afkorting van STigermie Adaptive Responsive LearnING, en dat verklaart al deels de werking. Het is in staat bewegingen en patronen van voetgangers te analyseren en te voorspellen. De led-technologie haakt hier vervolgens op in. Het systeem is zo slim dat het ook rekening houdt met weercondities. Zo worden automobilisten niet alleen gewaarschuwd met led signalen voor plotselinge overstekende voetgangers, maar ook voor een langere remweg door een nat wegdek. Het past zich zelfs aan op situaties door het zebrapad bijvoorbeeld te verbreden bij drukte. Het eerste prototype is in Toronto gerealiseerd.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.