Nieuws- en persberichten

13okt
2017

Het regeerakkoord en de impact ervan op mobiliteit

Het regeerakkoord en de impact ervan op mobiliteit

Eerder deze week werd het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Wat wordt er gezegd over auto’s en mobiliteit? Welke maatregelen kunnen we verwachten de komende jaren? Met dank aan AutoRai.nl zetten we de belangrijkste punten op een rij. 

Een aantal hoofdpunten met betrekking tot auto’s en mobiliteit

  • Bij ontwerp, aanleg en onderhoud van infrastructuur wordt rekening gehouden met zelfrijdende voertuigen en benodigde systemen in of langs de weg. Overheidsinformatie over verkeer wordt zoveel mogelijk via open data beschikbaar gesteld voor voertuigen, apps en reisplanners. 
  • Het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Uitfasering van de fiscale stimulering van emissieloze auto’s wordt in lijn gebracht met deze ambitie.
  • Met voldoende tank- en laadinfrastructuur wordt gezorgd dat men gereed is voor een nieuw wagenpark. 
  • Door het instellen van een milieuzone en het hanteren van lagere parkeertarieven voor emissieloze auto’s hebben gemeenten instrumenten om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren. 
  • Samen met de Mobiliteitsalliantie voert men deze kabinetsperiode pilots uit om ervaringen op te doen met alternatieve vormen van vervoer en betaling, zonder dat dit leidt tot een systeem van rekeningrijden.
  • Omdat fietsen een goed alternatief voor het OV en de auto kan zijn, trekt het kabinet eenmalig een bedrag van 100 miljoen euro uit voor cofinanciering van gemeentelijke en provinciale investeringen in fietsinfrastructuur en fietsenstallingen bij OV-knooppunten.
  • Men past wet- en regelgeving aan zodat openbaar vervoer- en taxibedrijven flexibel en vraaggericht vervoer (‘mobility as a service’) kunnen aanbieden. 

Slimme en duurzame mobiliteit

  • Nederland pleit in Europa voor een emissiereductie van 55 % in 2030. Het jaar 2018, wanneer de EU besluit over de inbreng tijdens de mondiale review van de Parijs-afspraken in 2019, is daarvoor het geëigende moment.
  • In navolging van omringende landen wordt zo spoedig mogelijk een kilometerheffing voor vrachtverkeer (“Maut”) ingevoerd. 

Verkeersveiligheid: een nationale prioriteit

  • Daar waar verlichting op de snelwegen bijdraagt aan verhoging van de verkeersveiligheid gaat deze ’s avonds en ’s nachts weer aan.
  • Notoire verkeersovertreders worden harder aangepakt. Het boetesysteem wordt gewijzigd, zodat voor overtredingen met veel gevaarzetting of herhaalde overtredingen de boetes worden verhoogd en de boetes voor kleine overtredingen kunnen worden verlaagd.
  • Waar het milieutechnisch en verkeersveilig kan, worden spitsstroken vaker opengesteld.

ALD Automotive is blij met de aandacht voor duurzaamheid en de ambitie om Nederland klaar te stomen voor slimme mobiliteit en ontwikkelingen als “mobility as a service” en autonoom rijden. 

Wilt u de uitgebreide versie lezen van de speerpunten uit het akkoord? Lees het volledige artikel op Autorai.nl.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.