Nieuws- en persberichten

15nov
2018

De 5 niveaus van zelfsturende auto’s

De 5 niveaus van zelfsturende auto’s

Kopje koffie, krantje erbij, laptop even openklappen en alvast wat werken. Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben van autonoom rijden. De auto rijdt en u hoeft helemaal niets te doen. Maar binnen het autonoom rijden zijn er verschillende niveaus.

Hoewel u misschien denkt nog geen ervaring te hebben met zelfrijdende auto’s, is dat waarschijnlijk niet zo.

Autonoom rijden is in een aantal niveaus in te delen. Het zogenaamde 0-level heeft feitelijk nog niets met zelfsturing te maken. Hieronder vallen zaken als de parkeersensoren die beginnen te piepen als u te dicht bij een object komt of het lampje in uw spiegel dat gaat branden bij een object in uw dode hoek. Deze functies waarschuwen de bestuurder slechts, meer dan dat is het niet. 

Vanaf level 1 wordt u stap voor stap meegenomen in de opbouw van autonoom rijden, waarbij het hoogste level voldoet aan het eerder geschetste plaatje hierboven. Hoe ziet dat er uit?

Level 1

Assistentie staat centraal. Feitelijk is dit al een heel bekend stadium waar veel automobilisten dagelijks mee te maken hebben. De bestuurder is nog gewoon in charge en moet zijn volledige aandacht erbij houden. Wat de auto kan is zelf inparkeren, er is een rijstrook assistent die de auto op het midden van de weg houdt en de auto beschikt over adaptive cruise control.

Level 2

De bestuurder van de auto moet nog steeds erg goed opletten, dus laat dat krantje nog maar in de tas. De auto kan wel zelf gasgeven, remmen en zelf sturen. Maar er is nog geen 100% garantie dat de auto belangrijke zaken over het hoofd ziet. Dus ook hier geldt: de bestuurder moet snel in kunnen grijpen. De zelfrijdende-functies zijn vaak ook in en uit te schakelen. 

Level 3

Dit begint al meer op het autonoom rijden van de toekomst te lijken. In eenvoudige situaties kan de auto zelfstandig rijden en zelf de omgeving in de gaten houden. Als bestuurder kunt u met een redelijk veilig gevoel even iets van de achterbank of uit uw tas pakken. Maar toch: het is raadzaam alert te blijven zodat u kunt ingrijpen indien nodig.  

Level 4

Auto’s op level 4 kunnen in vrijwel alle situaties, op alle soorten wegen, zelf sturen. Nu zou u dat krantje er bijna bij kunnen pakken om het op uw gemak te lezen. Toch geldt dit ook op dit niveau nog niet voor alle situaties. Bij slecht weer, enorme drukte of een slecht wegdek is de auto niet volledig betrouwbaar. Feit is wel dat dit al een zeer verregaande staat van zelfrijdend vervoer is.

Level 5

Instappen, bestemming invoeren en achterover leunen. Level 5 is het autonoom rijden zoals we ons dat allen voor ons zien in de toekomst. Op dit niveau kunt u de krant spellen en uw aandacht op alles behalve het verkeer richten. Er zijn wel al wat conceptauto’s die op dit level met autonoom rijden testen. Naar verwachting zullen de eerste modellen pas rond 2030 van de band rollen. 

De levels zijn er vooral om het evolutieproces van zelfrijdende auto’s in kaart te brengen. Het geeft ons een goed beeld in welke fase van de ontwikkeling wij nu ongeveer zitten. Het duurt nog wel een aantal jaren voordat wij ons massaal autonoom gaan laten vervoeren. Maar voor de volgende generatie leaserijders is er een reële mogelijkheid dat er een zelfrijdende auto in het leasecontract wordt opgenomen.
 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.