Nieuws- en persberichten

15aug
2017

Vijf baanbrekende Nederlandse mobiliteitsinnovaties

Vijf baanbrekende Nederlandse mobiliteitsinnovaties

Denkend aan Uber en Tesla, lijkt het erop dat alle innovaties op het gebied van mobiliteit uit Amerika komen. Maar niets is minder waar. Ook hier ontspruiten de nodige vernieuwingen op het gebied van mobiliteit. De meest interessante innovaties hebben we voor u op een rij gezet. 

Amber

Een startup uit Eindhoven, Amber Mobility, wil autorijden duurzamer, bereikbaarder en goedkoper maken. Dat is een mooie ambitie. In 2021 moet een zelfrijdende auto leverbaar zijn, de zogenoemde Amber One. Deze auto is geschikt voor de snelweg, heeft een actieradius van 400 kilometer en een topsnelheid van 150 kilometer per uur. De auto is bedoeld om te delen, onder meer door een app die de dichtstbijzijnde Amber One lokaliseert.

Bolt

De ‘Tesla onder scooters’ komt uit Nederland en heeft al een primeur te pakken voor hun eerste elektrische scooter van de band rolt. De leapfunder campagne van Bolt Mobility mikt namelijk op een totaalbedrag van 15 miljoen euro. Daarvoor krijgen investeerders maximaal twintig procent van het bedrijf, wat hun bedrijf al 75 miljoen euro waard zou maken. Wat Bolt maakt? Scooters die (volgens Bolt) robuuster, lichter en slimmer zijn dan andere elektrische scooters. De Bolt zou ook een grotere actieradius hebben, tot wel 400 kilometer. 

Stella

Deze elektrische fiets zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Wat Stella onderscheidt van andere elektrische fietsen, is dat de fietsen direct aan de consument geleverd worden, dus zonder tussenhandelaar. Daarbij komt de fiets goed uit de verschillende testen: ANWB noemde de fiets de beste e-bike tot 2.000 euro in 2015, Plus Magazine waardeerde de fiets met 5 sterren en later een 8,4. Stella Copenhague is dit jaar nog verkozen tot de beste e-bike van Europa. De fietsen worden in Nederland geproduceerd, waardoor Stella claimt de kwaliteit te kunnen borgen. 

Hardt

De Hyperloop: misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende innovatie sinds het vliegtuig. Een rondje Nederland, met 1000 kilometer per uur. Het kan, met de Hyperloop. Het komt neer op transport door een buis, haast zonder luchtweerstand. Hierdoor zijn snelheden van wel zo’n 300 kilometer per uur te halen. De Delftse startup Hardt won een wedstrijd die Elon Musk uitschreef, die hij met zijn SpaceX organiseerde om het Hyperloop-project te laten landen. De startup heeft een vacuümbuis van 30 meter aangelegd, waarmee Nederland de eerste Europese testlocatie van de Hyperloop te pakken heeft. Als het meezit, zou in 2021 de eerste werkende Hyperloop-verbinding in Nederland moeten zijn, laat Hardt weten. 

Rijdende batterij

De rijdende batterij is een combinatie van een bus en een tram. In feite gaat het om een bus, die zich razendsnel oplaadt bij de bovenleiding van een tram. Den Haag en Utrecht hebben de primeur met deze vervoersinnovatie, aangezien daar een geschikt tramnetwerk ligt. De test met deze combinatie van elektrische bus en tramlijn zou de rijdendebatterij.nl moeten heten. Leuk te bezoeken: de Utrechtse buslijn 2, die door de historische binnenstad rijdt, is sinds juni al een ‘rijdende batterij’.

Tot slot

Deze vijf innovaties laten er geen twijfel over bestaan: Nederland speelt een rol van betekenis als vernieuwer op het gebied van mobiliteit. Wat opvalt is dat veel innovaties draaien om en op elektriciteit: van Amber (elektrische auto), Bolt (elektrische scooter), Stella (elektrische fiets) tot de rijdende batterij (elektrische bus). Allemaal innovaties van Nederlandse bodem die bovendien tot gevolg hebben dat mobiliteit nog verder verduurzaamt.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Ook interessant

Jetfoiler, een elektrisch en zwevend surfboard.

Lees het artikel.

Vind altijd een parkeerplaats zonder te zoeken.

Lees het artikel.

 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.