Nieuws- en persberichten

19sep

Zo wordt de restwaarde van een leaseauto bepaald

Zo wordt de restwaarde van een leaseauto bepaald

De meest bepalende factor voor de leaseprijs van de leaseauto is de restwaarde. Oftewel de verwachte verkoopwaarde van de auto aan het einde van het leasecontract. Maandelijks neemt ALD Automotive alle nieuwe modellen door om de restwaardes te bepalen.

In de toekomst kijken is lastig, maar toch proberen we de verkoopwaarde over 3,4,5 of zelfs nog meer jaren zo goed mogelijk te voorspellen. Schatten we de waarde te hoog in, dan zullen we verlies moeten nemen op het moment van verkoop. Zitten we te laag, dan betaalt u als klant onnodig te veel en prijzen we onszelf uit de markt. 

Waar kijken we naar om de restwaarde te bepalen?

Courantheid
Hiermee bedoelen wij de gewildheid van een auto. Dat hangt af van het imago van het merk, maar ook van het model en zelfs het specifieke uitvoeringsniveau van de wagen. Daarnaast is de carrosserievorm van groot belang. In Nederland zijn sedans bijvoorbeeld over het algemeen minder courant dan stationwagens. 

Looptijd en kilometers
De looptijd van het leasecontract en de kilometerstand op het einde van het leasecontract bepaalt in grote mate de restwaarde en daarmee de maandelijkse afschrijving. 

Motorisering
Is het een diesel, benzine, elektrische of (plug-in)hybride? Ook de motorisering is bepalend. 

De uitrusting
Hoe uitgebreider de uitrusting van de leaseauto, hoe meer de auto in staat is om een tweedehands koper te trekken. Airconditioning, navigatie, lichtmetalen velgen, … Al deze opties en accessoires hebben een positieve impact op de restwaarde. Of een auto wel of geen automatische versnellingsbak heeft, is vooral in de hogere segmenten van groot belang voor de restwaarde, net zoals vierwielaandrijving dat kan zijn voor SUV’s.

Het kan dus zijn dat duurdere auto’s toch een lager leasetarief hebben, omdat de afschrijving lager is dan bij een goedkopere auto.

De afschrijving is gemiddeld genomen 50% van je leaseprijs. Belangrijk dus dat we de restwaarde zo goed mogelijk weten in te schatten!

Volg ons nu ook op Twitter en LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.