Nieuws- en persberichten

09feb
2023

Meer occasions op de Nederlandse weg

Meer occasions op de Nederlandse weg

Nederland heeft een van de oudste wagenparken van Europa, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Maar is dat slecht nieuws? Want betekent oud ook minder duurzaam? 

Veel van de auto’s op de Nederlandse wegen zijn occasions en afkomstig van de zakelijke markt. In dit artikel vertelt Arnoud Lohmeijer, Manager Remarketing & Rental bij ALD Automotive, meer over deze markt.

“Tweedehands leaseauto's zijn veelal jong gebruikte auto’s. Leaseauto’s zijn namelijk aan het einde van een leasecontract zelden afgeschreven. Een auto die nog maar vier jaar oud is, heeft nog een heel leven voor zich. Vanuit die gedachte is occasion lease ontstaan”, legt Arnoud uit. 

Wat zijn de grootste voordelen van het rijden in tweedehands leaseauto’s?

“Occasion leaseauto’s zijn niet alleen jonge auto’s die aan de laatste milieu-eisen voldoen, het zijn ook goed onderhouden auto’s. Onze leaseauto’s worden altijd volgens de fabrieksvoorschriften onderhouden en de hele historie is vastgelegd. Bovendien is de kilometerstand gegarandeerd en zijn de auto’s vaak rijk uitgerust. Tegenwoordig zijn auto’s van hogere kwaliteit en veel zuiniger in gebruik, waardoor ze beter voor het milieu zijn en langer meegaan.

Daarnaast zijn er nog veel praktische voordelen te noemen. “Een tweedehands auto leasen of kopen is uiteraard goedkoper dan een nieuwe auto. Je kunt de auto vaak direct gebruiken en je hoeft geen maanden, of zelfs meer dan een jaar, op je auto te wachten. Dat is momenteel vaak het geval bij een nieuwe. In het geval van een leaseauto heb je duidelijk inzicht in de kosten – een vast maandelijks tarief – waarbij afschrijving, reparatie, houderschapsbelasting, verzekering, pechhulp en vervangend vervoer zijn inbegrepen. Ook onderhoud valt binnen een leasecontract, dus bij een onverwacht mankement aan je occasion word je niet verrast door extra kosten.”

Wat zijn je verwachtingen van de occasionmarkt de komende jaren? 

“De markt wordt veel duurzamer. Auto’s die nog op reguliere brandstof rijden verduurzamen steeds meer en er komen meer hybride en elektrische auto’s op de occasionmarkt. Ook zijn de afgelopen twee jaar door het gebrek aan chips en andere onderdelen veel minder nieuwe auto’s afgeleverd dan voorheen, dus de vraag naar occasions is hierdoor flink gestegen en daarmee ook de prijzen. De verwachting is dat het aanbod van nieuwe voertuigen maar langzaam op gang zal gaan komen en leasemaatschappijen steeds meer occasionlease zullen gaan aanbieden. Voorlopig zal het aanbod van occasions nog wel laag blijven en de prijzen zullen, ook als het aanbod toeneemt, niet snel gaan dalen.”

Waar moet je op letten als je een tweedehands auto gaat kopen of leasen?

“Het is belangrijk om naar de onderhoudshistorie en kilometerstand te kijken bij een tweedehandsauto. Is de onderhoudshistorie bekend en inzichtelijk, klopt de kilometerstand en is er een NAP rapport beschikbaar? Laat deze dan vastleggen in de koopovereenkomst. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan. Het is ook belangrijk dat je een auto kiest die bij je past. Hoeveel ga je rijden en welke brandstofsoort past daarbij? En hoe zit het met de garantie? Bij ALD Automotive is garantie op het leasen van een occasion sowieso gegarandeerd. Daarnaast voldoen onze voorwaarden en regels aan het Keurmerk Private Lease, waardoor je als consument goed beschermd bent tegen te hoge financiële lasten en zekerheid geniet bij klachten. 

Wat zijn momenteel de beste occasion deals? 

“Momenteel is zijn auto's uit het A-segment razend populair in de occasion lease. Uiteraard zijn er nog veel meer (wisselende) aanbiedingen voor zowel occasions als nieuwe auto’s. Check onze website voor het huidige aanbod!”

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.