Nieuws- en persberichten

09feb
2023

Innovatie van de Maand: de verwarmde autogordel

Innovatie van de Maand: de verwarmde autogordel

Soms zit innovatie in de kleine dingen waar je het misschien niet direct zou verwachten. Neem de autogordel. It is what it is, zou je denken. 

 

We waren daarom toch wat verbaasd toen begin dit jaar berichten verschenen over gordelverwarming en waarom dit best wel een goede uitvinding is voor de elektrische auto. De bedenker heeft gordelverwarming namelijk bedacht om energie te besparen. Je warmt in korte tijd sneller op met deze gordel dan met stoelverwarming of door de centrale autoverwarming op standje zomer te zetten. Dit komt doordat de gordel dicht tegen je lichaam aan zit. Koukleumen vinden deze uitvinding hoe dan ook geweldig!

Energie extra

De verwarmde autogordel kan tot energiebesparing leiden omdat de autoverwarming dus nu niet meer hoger hoeft. Maar, eerlijk is eerlijk, de verwachting is dat de besparing beperkt zal zijn. Desondanks kunnen batterijen van elektrische auto’s vooral met koud weer elk beetje extra energie gebruiken. De verwachting is dat de gordel 15 procent op de actieradius kan besparen, dan wanneer je stoelverwarming of de blazer zou gebruiken.

Veiliger zonder dikke jas

Een ander bijkomend voordeel van deze verwarmde autogordel is dat het de veiligheid van automobilisten ten goede komt. De kans dat je je dikke winterjas tijdens het rijden niet draagt is nu groter. Je merkt dan het warmte-effect dan namelijk beter op je lichaam. De werking van de autogordel wordt hiermee vergroot en je bewegingsvrijheid achter het stuur is beter. Dus met of zonder verwarmde autogordels; voor de veiligheid is het advies altijd om de winterjas op de achterbank te leggen als je gaat rijden. Volgens het bedrijf dat de gordelverwarming heeft bedacht, is de implementatie eenvoudig. Het is dus waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd totdat we dit accessoire als extra optie in onze leaseauto kunnen verwachten. 

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven wij over highlight op de Consumer Electronics Show en de CiKoMa: micromobiliteit op basis van AI.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.