Nieuws- en persberichten

07nov

Private lease: waar moet je op letten?

Private lease: waar moet je op letten?

Private lease is populair. Waar het aantal private leasecontracten in 2016 nog op 64.000 stond, was dit eind 2021 bijna verviervoudigd naar 231.000 contracten. En dat is niet voor niets, want particulier leasen heeft grote voordelen.

Hieronder zetten we onder elkaar waar je op kunt letten bij het afsluiten van een private leasecontract.

Het particulier leasen van een auto kent dus grote voordelen ten opzichte van het kopen van een auto. Zo hoef je niet in één keer een groot bedrag uit te geven, rijd je in een nieuwe of bijna nieuwe, goed onderhouden auto en betaal je een vast bedrag per maand zodat je precies weet waar je aan toe bent. Waar je op kunt letten bij het afsluiten van een private leasecontract? Hieronder drie punten die belangrijk zijn. 

1. Kilometerpakket

De meeste leasecontracten zijn gebaseerd op een standaard kilometerpakket van 10.000 kilometer op jaarbasis. Dit kan vaak gedurende de looptijd van een leasecontract nog omhoog bijgesteld worden, maar niet omlaag. Verwacht je dus veel minder kilometers te rijden, dan is het verstandig uit te zoeken naar het pakket wat het beste bij jou past.
 
Valt je verwachte jaarlijkse kilometrage tussen twee standaard kilometrages in, bereken dan het punt dat het hogere kilometrage duurder wordt dan de kosten voor de extra kilometers die je jaarlijks rijdt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het pakket van 15.000 kilometer goedkoper is voor iemand die 12.000 kilometer per jaar rijdt. Terwijl je dan eigenlijk eerder zou denken dat 10.000 kilometer plus 2.000 extra 'losse' kilometers goedkoper zou zijn.
 
Uiteraard kunnen wij met je meedenken welk kilometrage het beste bij jouw reisbewegingen past. En blijkt dat je kilometrage toch lager uitpakt dan verwacht, dan kijkt ALD Automotive ook met je mee en verrekenen we deze kilometers tegen de prijs die in het contract is afgesproken.   

2. Keurmerk Private Lease

ALD Automotive werkt met het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk is samen met de Consumentenbond opgezet. Hierdoor zijn er duidelijke spelregels waar leasemaatschappijen zich aan moeten houden wanneer zij een contract afsluiten met een particuliere leaserijder. Het beschermt de private leaserijder en zo weet je dat de leasevoorwaarden voldoen aan de volgende criteria:

  • Eerlijke voorwaarden. Er zitten dus geen addertjes onder het gras.
  • Het is een compleet product. Als leaserijder weet je precies waarvoor je betaalt. Het vaste bedrag per maand is altijd inclusief onderhoud, reparatie, verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer en wegenbelasting.
  • Je bent beschermd tegen te hoge financiële lasten. Als leaserijder ontvang je een eerlijk en persoonlijk advies. Samen bekijken en beoordelen we hoeveel je wilt en kunt betalen per maand. Hierdoor heb je de zekerheid dat je de maandelijkse leasekosten kunt betalen en verminder je het risico in de financiële problemen komen
  • 14 dagen bedenktijd. Je krijgt de tijd om na te denken over je beslissing. In het contract dient altijd een bedenktijd van 14 dagen opgenomen te worden
  • Zekerheid bij klachten. Heb je toch nog een klacht, dan moet er een onafhankelijke geschillencommissie ingeschakeld worden die de klacht gaat beoordelen en afhandelen.

 Wanneer het product voldoet aan alle eisen en normen zoals opgesteld door Stichting Private Lease, vind je de logo’s van het Keurmerk op alle offerte- en contractdocumenten terug. Wil je nog meer weten over dit keurmerk, kijk dan ook op de website van de stichting.

3. BKR-registratie bij private lease

Een auto in die privé wordt geleased, wordt gezien als een schuld. De auto die je rijdt is immers eigendom van de leasemaatschappij. Sluit je een leasecontract af, dan wordt deze schuld opgenomen door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een BKR-registratie klinkt misschien wat negatief, maar schrik dus niet wanneer je hier een melding van krijg. Het is echter een vereiste vanuit het Keurmerk Private Lease. Op deze manier word je als consument beschermd tegen te hoge financiële lasten. 

Meer weten over ons private lease aanbod?

Wil je meer weten over ALD Private Lease, neem dan een kijkje op onze website of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.