Nieuws- en persberichten

19aug

SEPP en SEBA: subsidieregeling voor nieuwe of gebruikte EV’s

SEPP en SEBA: subsidieregeling voor nieuwe of gebruikte EV’s

De overheid heeft twee subsidieregelingen om elektrisch rijden te stimuleren. Overweeg jij een nieuwe of gebruikte volledig elektrische auto te kopen of te leasen? Dan kun je particulier in aanmerking komen voor SEPP en zakelijk voor SEBA, dus doe er je voordeel mee!

Hieronder leggen we uit wat deze twee budgetten inhouden en hoeveel budget er dit jaar nog over is.

SEPP - subsidie voor particulieren 

Overweeg je als particulier een nieuwe of gebruikte volledig elektrische auto in de kleinere en compacte middenklasse te kopen of te leasen? Dan kun je in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren, oftewel SEPP. Per jaar wordt een budget door de overheid ter beschikking gesteld voor de aanschaf van nieuwe of gebruikte elektrische voertuigen.

In 2022 was dit budget EUR 71 miljoen voor nieuwe elektrische personenauto’s (koop en lease) en EUR 20,4 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s (koop en lease). Helaas zijn beide budgetten dit jaar al geheel verbruikt, maar vanaf 01-01-2023 wordt een nieuw budget ter beschikking gesteld. 

Ben je dus van plan om in 2023 een nieuwe of gebruikte EV te kopen of leasen, dan kun je hier subsidie voor aanvragen. De subsidies kunnen oplopen tot bijna EUR 3.000 euro, dus het aanvragen hiervan is zeker de moeite waard. Je kunt vanaf 2 januari 2023 9:00 uur weer SEPP aanvragen voor een elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die je hebt afgesloten op of na 1 januari 2023. De auto hoeft nog niet geleverd te zijn of op je naam geregistreerd te staan om een subsidieaanvraag in te dienen. 

Wil je meer weten over SEPP en de voorwaarden waaraan je moet voldoen? Neem dan een kijkje op de website van de overheid.

SEBA, subsidie voor ondernemers

Ben je ondernemer en overweeg je een nieuwe of gebruikte volledig emissieloze bedrijfsauto, voor het vervoer van goederen, te kopen of te leasen? Dan kun je in aanmerking komen voor Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, oftewel SEBA. Net als bij SEPP wordt er jaarlijks gekeken welk budget er beschikbaar wordt gesteld door de overheid. 

In 2023 is het totale jaarbudget EUR 33 miljoen. Vanaf 10 januari 2023 09:00 uur start de nieuwe ronde om je aanvraag in te dienen. De subsidies kunnen oplopen tot EUR 5.000 per bedrijfswagen, dus aanvragen is zeker de moeite waard. Wil je weten of je in aanmerking komt voor SEBA? Neem dan een kijkje op de website van de overheid.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.