Nieuws- en persberichten

10aug
2022

Weer de weg op na een ontspannen vakantie? Doe een korte opfriscursus!

Weer de weg op na een ontspannen vakantie? Doe een korte opfriscursus!

Voor een gedeelte van het land loopt de vakantie alweer op zijn einde. Dat betekent dat de scholen weer beginnen, de spits weer toeneemt en dat jij zelf vast ook weer vaker op de weg zit op weg naar het werk en afspraken.

Een mooi moment voor een korte opfriscursus om te kijken of je theorie wat betreft de verkeersregels nog goed zit!

Uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek 2022 (NAO) blijkt dat het overgrote deel van de automobilisten zichzelf een aardig goede chauffeur vindt. Het gemiddelde cijfer dat zij zichzelf geven is een 7,7. Toch twijfelt ruim een derde van de deelnemers aan dit onderzoek of zij alle kennis van de theorie nog paraat heeft. 35 procent denkt namelijk niet te slagen als zij nu een theorie-examen moeten doen.

Ergernissen in het verkeer

In de praktijk vindt de Nederlandse automobilist zichzelf een goede en nette rijder, blijkt uit dit onderzoek. Zeker als het om de snelheid gaat. Maar liefst 90 procent houdt zich aan de maximale snelheid. Wel is 40 procent van mening dat de maximale snelheid met name op de snelweg omhoog zou mogen. In de bebouwde kom is het overgrote deel van de automobilisten tevreden met de toegestane snelheid. 

De grootste ergernissen op de weg ontstaan door bumperklevers of mensen die met een telefoon achter het stuur zitten. Behalve dat het flinke ergernissen opwekt, kleven hier ook hoge boetes aan. Het te dicht op je voorganger rijden op een weg waar je niet harder dan 80 km/uur mag rijden, is al een boete waard van 300 euro. En die telefoon achter het stuur kost sinds dit jaar 350 euro. Dus behalve dat het niet veilig is, is ook je portemonnee de dupe. Een overzicht van alle verkeersovertredingen vind je hier.

Slechts drie procent van de automobilisten ervaart helemaal geen ergernissen. Een selecte groep automobilisten die waarschijnlijk de vakantievibes wel het hele jaar vast kunnen houden. Benieuwd of jij zelf een gevaar op de weg bent? Veilig Verkeer Nederland heeft een online cursus die het geheugen weer opfrist. Niet alleen voor automobilisten is het handig om de test te doen, maar zeker ook voor fietsers en wandelaars is het een handige tool. 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.