Nieuws- en persberichten

14jan
2022

Wijziging autobelastingen 2022 op een rij

Wijziging autobelastingen 2022 op een rij

Januari is niet alleen de maand van de goede voornemens. Maar ook het moment in het jaar dat nieuwe regelingen van kracht zijn.  Bijvoorbeeld op het gebied van autobelastingen. Zo is de nieuwe bijtelling voor elektrische auto’s is ingegaan, de BPM is aangepast en er is een aantal subsidies gewijzigd waaronder de MIA, de EIA, de SEBA en de SEPP.

We zetten ze hieronder op een rij:

Bijtelling 2022

Voor 'gewone' auto's blijft de bijtelling 22%, maar voor elektrische auto's is de bijtelling per 1 januari gewijzigd. Voor een auto van de zaak uit 2022 betaal je nu 60 maanden lang een bijtelling van 16% over 35.000 euro. Is de cataloguswaarde hoger? Dan betaal je over het meerdere 22%. Er geldt een uitzondering voor waterstof en zonnecel auto's.

BPM

De BPM-bedragen (de registratiebelasting die op een nieuwe auto zit) zijn per 1 januari aangepast. Wil je precies weten hoe het per jaar zit? Dan heeft de Belastingdienst een overzicht voor je waarin je niet alleen de tarieven voor dit jaar vindt, maar ook voor alle jaren hiervoor. Om je wat zoekwerk te besparen plaatsen wij hieronder te tabel voor 2022:

De CO2-afhankelijke tarieven voor personenauto’s (andere dan plug-in hybride auto’s) kunnen uit onderstaande tabel worden afgelezen.

tabel_01C

Voor dieselauto’s wordt de uitkomst van de tabel verhoogd met een dieseltoeslag. Deze geldt boven 75 gram/km en kent een tarief van € 86,67 per gram CO2-uitstoot.

Voor plug-in hybride personenauto’s geldt onderstaande tabel:

tabel_02

MIA (milieu-investeringsaftrek) / EIA (energie-investeringsaftrek)

De milieu-investeringsaftrek is dit jaar fors omhooggegaan. In het onderstaande overzicht hebben we een opsomming gemaakt van een aantal auto's waarvoor je deze aftrek kunt aanvragen. Kijk voor de volledige lijst en voorwaarden op de website van RVO.

tabel_03      

SEBA / SEPP

Ook de subsidie voor emissieloze bedrijfsauto's (de SEBA) en de subsidie voor het privé aanschaffen van een elektrische auto (de SEPP) zijn aangepast. Zo krijg je als MKB-bedrijf maar liefst 12% subsidie bij aanschaf van een elektrische bestelauto en krijg je als particulier van de overheid een subsidie van 3.350 of 2.000 euro bij aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Natuurlijk zijn hier de nodige voorwaarden en maxima aan verbonden. De subsidie is erg in trek en de aanvragen stromen binnen dus wacht er niet te lang mee!

 

Bron: Auto en Fiscus
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.