Nieuws- en persberichten

14jan
2022

Innovatie van de maand: No internet for things

Innovatie van de maand: No internet for things

Voor het laden van je elektrische auto heb je een internetverbinding nodig. Om die reden zie je dan ook weinig of geen laadpalen in ondergrondse parkeergarages. Maar dat het ook anders kan, bewijst Xeal.

Het Amerikaanse bedrijf Xeal, dat laadpalen voor elektrische voertuigen maakt en installeert, heeft hier een innovatieve oplossing voor bedacht waarbij een cryptografische token het geheime wapen is. 

Tijdens het testen van laadpalen in appartementen en ondergrondse parkeergarages merkte Xeal dat laadpalen niet zomaar contact kunnen maken met Wi-Fi. Hiervoor moeten bedrijven die geïnteresseerd zijn in de laadpalen eerst flink investeren in IT-systemen. Iets waar veel bedrijven tegenop zien. Nu komt Xeal met een baanbrekende innovatie -Apollo genaamd- waarin Blockchain en NFC er samen voor zorgen dat er geen internet meer nodig is om een laadsessie van elektrische voertuigen te starten. 

Blockchain is wellicht een redelijk bekend gegeven, het is heel simpel gezegd een technologie om transacties in op te slaan, dus ook digitale betalingen. NFC (Near Field Communication) is een manier om je telefoon te laten communiceren -zonder internetverbinding- met iets dat zich binnen een straal van ongeveer 4 cm bevindt. Door het als app op je telefoon te installeren kun je het onder meer met een laadpaal laten communiceren. Deze combinatie van Blockchain en NFC is hierin dus de gouden
combinatie. 

Altijd en overal inzetbaar

Apollo zorgt ervoor dat laadpalen altijd en overal ingezet kunnen worden. Zelfs middenin de Sahara of diep in de Marianentrog. Het bedrijf noemt de technologie “No Internet For Things”. Xeal heeft met deze innovatie veel interesse van investeerders opgewekt, het bedrijf haalde al 14 miljoen dollar op voor de nieuwe technologie. Hieronder leggen we verder uit hoe dit knap staaltje denkwerk precies werkt:

Zoals bij elke laadpaal, verbindt een betaal-app jouw auto met een EV-lader. Het verschil is dat je bij Xeal alleen internet nodig hebt om de app te downloaden en een profiel aan te maken. Vervolgens maakt de app een cryptografische token, een unieke code van vele cijfers, van jouw account waarmee je toegang hebt tot alle laadpalen van Xeal. Wil je gebruikmaken van een van de laadpalen of een laadactie stoppen, dan houd je simpelweg je telefoon tegen de paal. Deze herkent jouw unieke cryptografische token en keurt de laadsessie goed. Dit alles gebeurt in milliseconden en werkt in een gesloten systeem zonder simkaart of internet. Als het mobiele apparaat van de gebruiker weer contact heeft met internet wordt de betaling van de laadsessie vanzelf verrekend.

Veiligheid

Ook maakt Apollo het laden van elektrische auto’s een stuk veiliger. Laadstations zijn namelijk vaak interessant voor cybercriminelen omdat er veel creditcardgegevens te verkrijgen zijn. De komst van deze nieuwe technologie, die alleen in de laadpaal en het mobiele apparaat van de gebruiker werkt (een gesloten systeem), zorgt ervoor dat het voor deze criminelen een stuk lastiger wordt om de gegevens te achterhalen.

Meer lezen over innovaties die ons opvielen? Eerder schreven we over een zelfvarende boot op de Amsterdamse grachten en de milieuvriendelijke route via Google Maps.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.