Nieuws- en persberichten

03aug
2021

Sterk eerste halfjaar voor ALD: wereldwijde vloot blijft stabiel, Nederland ziet lichte groei (+1,5%)

Sterk eerste halfjaar voor ALD: wereldwijde vloot blijft stabiel, Nederland ziet lichte groei (+1,5%)

Ondanks de onzekere vooruitzichten ten aanzien van de pandemie in het begin van het jaar ziet leasemaatschappij ALD Automotive het optimisme terugkeren. De leasevloot van ALD Automotive bleef stabiel. Wereldwijd staat het aantal contracten op 1,7611 miljoen.

Grote stappen in verduurzaming

De cijfers in Nederland liggen in lijn met de internationale resultaten. Het wagenpark in Nederland is met 1,5 procent gegroeid. CEO Jeroen Kruisweg van ALD Automotive Nederland is dan ook tevreden: “ALD heeft in Nederland wederom uitstekende resultaten, zowel financieel als in de realisatie van een lichte vlootgroei.”

Het groeiende aandeel elektrische voertuigen (26 procent van de door ALD in Europa afgeleverde leaseauto’s was EV) maakt dat de internationale Move 2025-doelstellingen van 30 procent elektrisch in 2025 en een reductie van 40% CO2-uitstoot binnen handbereik zijn. Kruisweg is echter kritisch: “In Nederland beginnen we achter te lopen op het gebied van elektrisch rijden. Dat wordt enerzijds veroorzaakt door het elektriciteitsnet dat de behoefte aan laadinfrastructuur niet kan bijbenen en anderzijds door de terugtrekkende overheid ten aanzien van de stimulering van EV. De nieuw te vormen regering zou daar snel actie op moeten ondernemen.”

Record volume verkoop tweedehands auto’s 

Het totale aantal van 1,761 miljoen contracten wereldwijd is vrijwel ongewijzigd ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de marges op leasecontracten en diensten met EUR 25,7 miljoen stegen ten opzichte van het eerste halfjaar 2020. De nettowinst (groepsaandeel) is naar EUR 352 miljoen gestegen en is met name te danken aan de goede verkoopresultaten van tweedehands auto's. In de afgelopen zes maanden heeft ALD een recordvolume van 169.000 tweedehands auto's verkocht, de beste prestatie ooit in dezelfde periode. Het gemiddelde resultaat per verkocht tweedehands voertuig lag op EUR 740.

In Nederland versterken ALD Automotive en Stern het partnership en testen verschillende occasion lease proposities. De eerste propositie is sinds juni live. Hierbij worden ex-leaseauto’s van ALD Automotive aangeboden via Stern. De eerste resultaten hiervan zien er voor beide partijen gunstig uit.

Verwachting 2021

Op 3 augustus reageerde Tim Albertsen, CEO van de ALD Group, als volgt op de resultaten:  
"Het optimisme is in het tweede kwartaal op verschillende niveaus teruggekeerd. Veel landen zien het begin van het einde van de COVID-crisis. Hoewel er nog veel onzekerheden zijn, lijkt de moeilijkste periode achter ons te liggen. Het tekort aan halfgeleiders heeft grote gevolgen gehad voor veel van onze activiteiten. Levertijden van nieuwe auto's zijn langer, maar het heeft ook een positieve invloed gehad op het prijsniveau voor gebruikte auto's. Hoewel dit nog niet zichtbaar is in de groei van onze vloot, was de commerciële dynamiek goed en is de orderportefeuille sterk. In de elektrificatie van voertuigen zien we echt een doorbraak waarbij het aandeel EV’s in onze afleveringen in snel tempo toeneemt. Het eerste halfjaar van 2021 was voor ALD een financieel sterk halfjaar. Vooral de remarketing resultaten zijn uitstekend."
Onder meer de positieve trend in de commerciële activiteiten, zorgt ervoor dat ALD voor 2021 een groei van de vloot verwacht tussen 1% en 3% ten opzichte van 2020.

Het complete Engelse bericht en de toelichting van de ALD Groep is te vinden op de internationale website van ALD Automotive.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.