Nieuws- en persberichten

13jul

Innovatie van de Maand: The car that cares

Innovatie van de Maand: The car that cares

We kennen allemaal het ADAS-systeem. Het helpt automobilisten om zich onder meer aan de snelheid te houden, zonder schade in te parkeren of -als de gedachten enigszins afdwalen- de afstand tot je voorganger te bewaren. Kortom, het helpt ongelukken te voorkomen. De volgende innovatie gaat nog een stapje verder; The car that cares! 

‘The car that cares’ is een digitale tool die herkent of de bestuurder van een auto wel ok is. En dan niet ok als in ‘cool & relaxed’. Maar daadwerkelijk ok; dus of hij of zij gezond is. Het systeem houdt de conditie van de bestuurder in de gaten. Door dit te doen kan het systeem veranderingen in iemands welzijn herkennen. Dus op het moment dat een automobilist bijvoorbeeld een verhoogde hartslag heeft of zwaar gaat ademhalen, trekt het systeem aan de alarmbellen. 

In deze fase van de innovatie moet de automobilist nog wel een apparaatje dragen dat op de borst bevestigd is, vergelijkbaar met een hartslagmeter. Het systeem is verbonden met het internet en registreert de polsslag en de frequentie van de ademhaling. Dit wordt gecombineerd met autogegevens en zo ontstaat er een basisprofiel van de bestuurder. Als blijkt dat er veranderingen optreden dan reageert het systeem. Dat kan door via het infotainmentsysteem de bestuurder te attenderen op het feit dat er mogelijk iets aan de hand is. De bestuurder kan dan zelf actie ondernemen en de auto aan de kant zetten. Maar wanneer signalen wijzen op een hartaanval en het verlies van bewustzijn komt de auto uit zichzelf tot stilstand. 

In de toekomst is het ook de bedoeling dat de innovatie de bloedsuikerspiegel en het zuurstofgehalte in het bloed kan meten. De bedenkers en makers van deze innovatie zien vooral voor vrachtwagen- en buschauffeurs een grote toegevoegde waarde omdat zij veel op de weg zitten, en dit kan helpen de enorm zware auto’s tot stilstand te brengen.

Meer lezen over innovaties? Eerder schreven we al over het 'Back to the Future' hoverboard en de hippe & duurzame eBussy.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.