Nieuws- en persberichten

13jul
2021

Een snelheidsovertreding gemaakt… wat doe jij?

Een snelheidsovertreding gemaakt… wat doe jij?

Het ene moment ben je lekker aan het cruisen over de snelweg, en het andere moment word je staande gehouden door een politieagent vanwege je snelheid. Niemand die daar op zit te wachten en zeker niet op de financiële gevolgen. Maar het kan in een moment van onoplettendheid gebeuren, dat je de maximale snelheid overschrijdt. En wat doe jij dan? 

Volgens de Rijksoverheid worden de meeste verkeersboetes opgelegd voor te hard rijden. In 2020 waren dit er 6.364.857, tegen 6.833.365 een jaar eerder. Er is dus best kans dat jij hier tussen zat. Maar dan staat die agent dus aan je portier, wenst je een goedemiddag en vraagt waarom jij denkt dat je staande bent gehouden. Wat ga je doen? Accepteer je je verlies? Ben je eerlijk, geef je toe dat je fout zat, of dat je je er écht niet van bewust was? Smeek je om een tweede kans, gooi je je charmes in de strijd, of houd je je van de domme en ga je voor het leugentje voor bestwil? 

De beste benadering om onder een boete uit te komen werd onderzocht door een Amerikaanse onderzoeksbureau. Uit dit onderzoek blijkt dat het ‘stug volhouden dat je je van geen kwaad bewust was’ de meest effectieve smoes is om een snelheidsboete te ontlopen. Dit werkte in maar liefst 26% van de gevallen. Ook een medische noodzaak is een effectief smoesje, 25% van de mensen ontsprongen zo de dans. Daarnaast kan het vragen om een waarschuwing ook succesvol zijn. In 48% van de gevallen werd de boete kwijtgescholden.

Eerlijkheid siert de mens, zonder meer. Maar wellicht kun je er toch je voordeel mee doen... Het beste is natuurlijk gewoon voorkomen dat je te hard rijdt. Gebruikmaken van de cruise control of snelheidsbegrenzer zijn de meest effectieve middelen om je keurig aan de snelheid te houden. En wie weet, de technologie staat natuurlijk niet stil. Als we in de toekomst autonoom gaan rijden, dan zal onze auto waarschijnlijk zelf zijn snelheden aanpassen aan de limiet. Mocht je dan toch nog een snelheidsovertreding maken, dan kun je gewoon de auto de schuld geven. 
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.