Nieuws- en persberichten

15jun
2021

Slimme laadpaal geeft inzicht in laadtijden

Slimme laadpaal geeft inzicht in laadtijden

Je zult het niet altijd in de gaten hebben, maar ons leven wordt voor een deel door algoritmes bepaald. Bijvoorbeeld door de verkeersdrukte op de weg te voorspellen, bepaalt het algoritme hoe lang je stilstaat bij het stoplicht. Ook voor het laden van elektrische auto’s zijn algoritmes heel belangrijk, onder meer om de laadsnelheid te bepalen. 

De transparante laadpaal probeert uit te leggen hoe dat precies in zijn werk gaat en waarop de snelheid van het laden gebaseerd is. 

Algoritmes: wat zijn het?

Algoritmes zijn wiskundige formules die ons helpen bij het maken van beslissingen. Ze kunnen door berekeningen met beschikbare data situaties voorspellen en daarop anticiperen. Google Maps rekent zo bijvoorbeeld de snelste route voor je uit. Zolang de dingen werken zoals je ze verwacht, zullen mensen er niet zo snel vragen over stellen. Maar op het moment dat het niet werkt zoals je zou willen, bijvoorbeeld wanneer je afvraagt waarom dat laden van je EV zo tergend langzaam gaat, dan wil je als gebruiker weten hoe dat komt en waar je aan toe bent.

Vier factoren geven inzicht in laadcapaciteit- en duur

Het idee van de transparante laadpaal ontstond zodoende een aantal jaar geleden. Doordat er steeds meer elektrische auto’s op de weg zijn die allemaal gebruik moeten maken van laadpalen groeit vanzelf ook de behoefte aan een goed werkende laadinfrastructuur. De transparante laadpaal kan gebruikers inzicht geven in zijn laadcapaciteit. Het concept dat zich weliswaar nog in pilotfase begeeft, kijkt naar vier factoren, en legt uit waarop de laadsnelheid van jouw auto is gebaseerd.

1.    Als eerste laat het zien wat de invloed is van het aantal huishoudens dat op dat moment ook van het energienetwerk gebruik maakt. Als er meer huishoudens op hetzelfde moment dat jij wilt laden veel stroom gebruiken, dan gaat laden minder snel.  

2.    Het volgende inzicht dat je ontvangt is hoeveel groene energie van de zon of wind er beschikbaar is. Zo weet jij of je gebruik maakt van duurzame energie. 

3.    Daarna laat het zien of je de enige bent die moet laden of dat er andere auto’s zijn die laden. Vanzelfsprekend betekent dat het tegelijkertijd laden van auto’s invloed heeft op de snelheid ervan. 

4.    En tot slot laat het zien of er deelauto’s zijn die op hetzelfde moment geladen worden. Deze krijgen namelijk voorrang (en meer snelheid toebedeeld) om deelvervoer en de beschikbaarheid hiervan te stimuleren.

Testfase 

In 2017 werd er gestart met de ontwikkeling van deze innovatieve laadpaal. Inmiddels is de projectgroep in een volgende fase beland. De laadpaal is operationeel maar staat nog wel in een testomgeving in Arnhem. Het gebruik is tot nu toe erg positief dat het er naar uit gaat zien dat we deze palen al snel in het dagelijkse leven gaan tegenkomen. 

Meer lezen over de ontwikkelingen rondom elektrisch rijden en de innovaties die het met zich meebrengt? Eerder schreven wij over ‘Wat kost het opladen van een elektrische auto?’ en het blog ‘Met mijn EV naar de maan en terug’.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.