Nieuws- en persberichten

01jun

Een elektrische bestelauto? Er zijn verschillende subsidies beschikbaar!

Een elektrische bestelauto? Er zijn verschillende subsidies beschikbaar!

Steeds meer ondernemers kiezen ook als het hun bedrijfswagens aangaat, voor een duurzaam alternatief: de elektrische bestelauto. Om de CO2-uitstoot te verlagen of in te kunnen spelen op toekomstige regelgeving.

Zo zullen vanaf 2025 zo’n 30 tot 40 grotere gemeenten emissievrije zones gaan invoeren, waardoor (bestel)auto’s, aangedreven door een motor op fossiele brandstoffen, geweerd worden uit binnensteden.

Sinds 15 maart van dit jaar is er voor ondernemers een landelijke subsidieregeling, die het leasen of aanschaffen van een elektrische bestelauto aantrekkelijker maakt. Zo kun je tot € 5000,- subsidie per volledig elektrisch aangedreven bestelauto krijgen. In een eerder artikel beschreven we al hoe deze regeling werkt en hoe wij deze subsidie voor je kunnen aanvragen.

Meer subsidiemogelijkheden voor de elektrische bedrijfsauto

Wist je dat er veel meer mogelijkheden zijn voor extra subsidie? Verschillende lokale overheden en provincies hebben diverse regelingen voor lokale ondernemers, om de aanschaf van een elektrische bedrijfsauto nog aantrekkelijker te maken. De regelingen verschillen overigens sterk. We hebben er een paar voor je op een rij gezet en concentreren ons hier alleen op de regelingen voor bestelauto’s.

Amsterdam
Als ondernemer kun je twee verschillende subsidies aanvragen voor de aanschaf van een uitstootvrij bedrijfsvoertuig. En die subsidie kan aardig oplopen!

Aanschafsubsidie
Deze subsidie kan voor maximaal 5 nieuwe of gebruikte elektrische bestelauto’s (ook vrachtauto’s of autobussen of een voertuig op waterstof komen in aanmerking) worden aangevraagd. Je moet wel kunnen verklaren dat je bedrijf de afgelopen 3 jaar minder dan € 200.000,- aan andere subsidies heeft gekregen, een zogeheten de-minimisverklaring.

Je kunt deze subsidie ook krijgen als je een uitstootvrije bestelauto gaat leasen. In dat geval koopt de leasemaatschappij het voertuig. De leasemaatschappij moet aantonen dat de uitstootvrije voertuigen voldoen aan de subsidievoorwaarden.

De voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen:

 • Je hebt op het moment dat je een subsidie aanvraagt een voertuig op fossiele brandstof op naam staan. En je gaat een nieuwe of gebruikt uitstootvrij bestelauto kopen/leasen; 
 • Je doet per uitstootvrij voertuig een voertuig op fossiele brandstof weg. Het oude voertuig wordt verkocht of ingeruild en jouw tenaamstelling vervalt;
 • Least het voertuig pas nadat je de subsidie hebt aangevraagd;
 • Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
 • Je gebruikt het uitstootvrije voertuig voor de bedrijfsactiviteiten in Amsterdam;
 • Je kunt aantonen dat:
  • Je het uitstootvrije voertuig elke maand gemiddeld 3 of meer dagen per week of minimaal 160 dagen per jaar binnen Amsterdam voor je bedrijf gebruikt.
  • Je de bedrijfskilometers op het moment dat je de subsidie aanvraagt, met een voertuig op benzine of diesel rijdt.
 • Als je onderneming niet in Amsterdam gevestigd is, moet je de verbondenheid met Amsterdam aantonen met:
  • een rittenadministratie.
  • een klantenlijst met klantverklaringen.
  • een uitdraai van de agenda waarin alle afspraken staan.

De maximale subsidie die je kunt krijgen bedraagt:

 • € 5.000 voor een nieuwe uitstootvrije bestelauto, met de voertuigclassificatie N1 en maximaal 1.760 kilo;
 • 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van € 3.000 voor een gebruikte uitstootvrije bestelauto met voertuigclassificatie N1 en maximaal 1.760 kilo;
 • 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van € 40.000 voor een nieuwe uitstootvrije bestelauto met voertuigclassificatie N1 en meer dan 1.760 kilo;
 • 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van € 12.000 voor een gebruikte uitstootvrij bestelauto met voertuigclassificatie N1 en meer dan 1.760 kilo.

De volledige regeling en voorwaarden vind je hier:
Subsidie Aanschaf uitstootvrije bedrijfsvoertuigen Amsterdam 2019-2021 

Brabant, Limburg, Drenthe, Groningen, Gelderland, Overijssel, de metropoolregio’s Amsterdam en Rotterdam – Den Haag en de steden Utrecht en Eindhoven.

Gratis publieke laadpaal
Veel steden en provincies vinden elektrisch rijden zo belangrijk, dat zij initiatieven ontplooid hebben om het laden van de elektrische auto of bestelauto mogelijk te maken. Veelal kun je een gratis openbare laadpaal bij je in de buurt aanvragen als je geen mogelijkheid hebt om je auto te laden op eigen terrein. Dit kan in de buurt van je woon- of werkadres zijn. Regelingen verschillen per regio. De hierboven genoemde provincies, regio’s en steden kennen een regeling voor publieke laadpunten.

Alle informatie hierover is verzameld op: Nederland Elektrisch

Provincie Gelderland
Om het goederenvervoer te verduurzamen heeft de Provincie Gelderland een subsidie beschikbaar om te laten onderzoeken hoe je je bedrijfswagenpark kunt verduurzamen. Dit rapport geeft je een advies voor de inzet elektrische bestelauto’s en vrachtwagens.

Je kunt als rechtspersoon € 3.000,- subsidie aanvragen als je gevestigd bent in Gelderland of, blijkens het Handelsregister, verbonden bent aan een rechtspersoon die is gevestigd in Gelderland. Dit rapport moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het rapport is opgesteld door een deskundige:
  • die niet in dienst is of op een andere manier verbonden is met het bedrijf van de aanvrager;
  • die ervaring heeft met het adviseren van de aanvrager over wagenparkbeheer;
  • die actuele kennis heeft van het verduurzamen van een wagenpark.
 • In het rapport staat ten minste:
  • een beschrijving van het gebruik van het wagenpark op het gebied van goederenvervoer;
  • de alternatieven voor het verduurzamen van het wagenpark;
  • de manier waarop een elektrische bestelauto, elektrische- of waterstofvrachtauto ingepast wordt in de reguliere logistieke planning;
  • de opleidingsbehoefte in het bedrijf, om te kunnen rijden met elektrische bestelauto’s of elektrische- of waterstofvrachtauto’s;
  • een financiële doorrekening.

Als expert op het gebied van mobiliteit voldoet ALD Automotive aan de voorwaarden en is in staat deze specifieke rapportage samen met jou te maken. Ons Mobility Design Center bied je bij uitstek de faciliteiten om samen een plan op maat te ontwerpen.

Meer informatie over de regeling regeling en voorwaarden .

Ook een elektrische bestelauto leasen?

Bij het leasen van een elektrische bestelauto komt best nog wat kijken. Naast de subsidiemogelijkheden moet je ook nadenken over welke bestelauto het beste bij je onderneming past en welke actieradius je nodig hebt? Weet je hoe het zit met de inbouw van de inrichting of waar je kunt opladen? Laat je dus goed informeren. Wij bieden je graag een totaaloplossing voor elektrisch rijden inclusief laden en afrekenen.

Meer weten? Neem contact op met onze leaseconsultants via het telefoonnummer +31 (0)20 658 70 00. Je kunt ook een e-mail sturen naar info.nl@aldautomotive.com. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.