Nieuws- en persberichten

20apr

Finalisten Automotive Innovation Award bekend

Finalisten Automotive Innovation Award bekend

De finalisten van de Automotive Innovation Awards 2021 zijn bekend: zes innovaties strijden om de hoogste waardering in de categorieën Technology en Services van de tweejaarlijkse verkiezing. Nog voordat de winnaar bekend is, is al duidelijk dat deze finalisten de nodige kennis en kunde bijdragen aan de nationale en internationale auto-industrie. De finale van de AIA vindt plaats op 20 september 2021.

De finalisten van de Automotive Innovation Award 2021 zijn bekend. De jury had er een monsterklus aan om uit tien genomineerden zes finalisten te kiezen.  De zes kanshebbers zijn volgens de jury van een zeer hoog niveau en onderstrepen de sleutelpositie van Nederland in de auto-industrie: boordevol innovatiekracht, kennis en toegevoegde waarde. Zelfs wanneer de innovaties nog een vaste plek in de markt moeten veroveren.

De finalisten in alfabetische volgorde, verdeeld over de twee categorieën:

Technology (productgerichte innovaties):

o    Ebusco – EBUSCO 3.0

De EBUSCO 3.0 is een bus volledig van composiet en daarmee duurzamer, efficiënter en 33% lichter dan een conventionele bus. 

o    InkInvent – Rheolight

Rheolight is een baanbrekende coating waarmee de zichtbaarheid van grote en kleine voertuigen wordt verbeterd en de veiligheid op de weg toeneemt.

o    SafeDrivePod – SafeDrivePod

SafeDrivePod vergroot de veiligheid op de weg door het gebruik van telefoons automatisch te blokkeren tijdens het rijden.

 

Services (mobiliteitsoplossingen zoals apps, deelconcepten en data):

o    ALD Automotive – ALD Move

ALD Move speelt in op de trend van flexibele mobiliteitsoplossingen. Het innovatieve creditsysteem stimuleert ook de duurzaamheid van de oplossing.

o    PowerD – PowerD

PowerD biedt slimme laadoplossingen voor elektrische auto's zodat deze kunnen worden opgeladen op het moment dat elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. 

o    TomTom – Hazard Warnings

Voor autonoom rijden combineert Hazard Warnings verschillende databronnen zodat real-time een beeld wordt gevormd van de gevaren op de weg en de bestuurder kan worden gewaarschuwd.

Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende: “Nederland is een gidsland in Europa als het gaat om innovatie, zeker in de automotive sector. De kracht van de branche wordt onderstreept door de innovaties die in de finale staan van de Automotive Innovation Award 2021. Het zijn stuk voor stuk sterke inzendingen. Om succesvol te blijven moet je ook in deze onzekere tijden blijven innoveren. Dat begrijpt de industrie. De zes finalisten dragen bij aan het verduurzamen en veiliger maken van mobiliteit. Juist die elementen wogen zwaar bij onze keuze. Wie de winnaars ook worden, ik kijk ernaar uit om ze straks te mogen feliciteren. De toekomst van Nederland en de Automotive sector ziet er dankzij dit soort innovatieve spelers veelbelovend uit.”

Gevestigde en nieuwe namen 

De feestelijke awarduitreiking vindt plaats op 20 september in de Amsterdome in Amsterdam. Daar worden de winnaars bekendgemaakt die straks een plek krijgen in de eregallerij samen met prachtige winnaars van de eerdere edities van de AIA. Zo wisten Moby Park (2015), TomTom, NXP en Dutch Green Carbon (2017) en Punch Powertrain, Monotch en Lightyear (alle 2019) hun respectievelijke categorieën te winnen. 

Over de Automotive Innovation Award

De Nederlandse automotive maak- en service-industrie is goed voor een jaaromzet van 65 miljard euro en biedt werkgelegenheid aan 120.000 mensen. Innovatie is een doorslaggevende succesfactor voor de ontwikkeling van de automotive sector. 

De mobiliteitsbranche staat voor grote maatschappelijke en technische uitdagingen, waaronder milieubelasting, congestie en de eindigheid van fossiele brandstoffen. Met de Automotive Innovation Award (AIA) wil Stichting AIA de Nederlandse innovatiekracht van de automotive sector versterken en voor het voetlicht brengen bij het grote publiek, de politiek en de overheid. 

De Automotive Innovation Award wordt elke twee jaar toegekend. De eerste uitreiking vond plaats in januari 2015. De vierde uitreiking zal plaatsvinden op 20 september 2021 in het Amsterdome in Amsterdam.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.