Nieuws- en persberichten

02mrt
2021

De automaat neemt het over van de handbak

De automaat neemt het over van de handbak

De echte ‘petrolheads’ zijn nog niet allemaal overstag, maar handbak it is! Niet alleen het geluid van een accelererende motor maakt hen gelukkig maar ook het gevoel dat bij een handmatige versnellingspook hoort en dat je voelt dat je rijdt. Toch is de handgeschakelde auto steeds minder vaak op de weg te vinden. Met de komst van meer elektrische auto’s en hybride modellen, neemt de automaat langzaam aan het straatbeeld over.

‘Vroeger’ kenden we de automaat alleen als iets typisch Amerikaans. Of iets voor een bejaarde of misschien wat luie automobilist. Het had een stoffig imago, in tegenstelling tot handgeschakelde auto’s. Autorijden met een versnellingspook maakt rijden veel meer een ‘experience’. Je voelt de auto, je kan er een beetje mee spelen en rijden is een stuk minder saai. Alleen als beginnende automobilist kon je die versnellingspook nog wel eens vervloeken als je ‘m net niet in de goede versnelling kreeg met een hard knarsend geluid (tandenpoetsen) tot gevolg.

Imago vs. hightech 

Het imago van de automatische versnellingsbak is echter alweer sterk veranderd. Naast het feit dat een breder publiek ontdekte dat het rijden met automaat comfortabel en zuiniger kan zijn, of deze simpelweg veel sneller kan schakelen dan jezelf ooit kunt. Niet voor niets werden serieuze sportauto’s als een Porsche of een Ferrari voorzien automatische versnellingsbakken met een dubbele koppeling. De opkomst van elektrische auto’s heeft de populariteit nog verder versnelt. Deze hebben simpelweg geen versnellingen en dus is het altijd een automaat. Het imago van een elektrische auto is allesbehalve stoffig door alle hightech dat in de auto’s verwerkt is. En dat komt het imago van automatische versnellingsbak ten goede. 

ALD Automotive heeft ook naar de verhouding in de eigen vloot gekeken over het afgelopen jaar en ziet daar de verschuiving optreden. Dit jaar (2021) lijkt het omslagpunt binnen het Nederlandse wagenpark bereikt. Waar in 2020 het aantal handgeschakelde auto’s nog net de boventoon voerden, zien we nu de lijn van automaten stijgen en de leiding overnemen. Nu is er voorlopig nog volop keuze in handgeschakelde modellen, maar er zijn ook al fabrikanten die bij nieuwe modellen alleen nog een automaat leveren, zoals Mercedes-Benz met de nieuwe C-klasse. De fans van de ouderwetse versnellingspook moeten er nu nog maar even goed van genieten… Het ziet er naar uit dat het ‘tandenpoetsen’ tot het verleden gaat horen. 
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.