Nieuws- en persberichten

01mrt

Subsidie elektrische bestelauto’s

Subsidie elektrische bestelauto’s

Nadat er vorig jaar een aanschafsubsidie voor elektrische personenauto’s in het leven werd geroepen, volgt er vanaf 15 maart 2021 ook een vergelijkbare subsidieregeling voor elektrische bestelauto’s. Met deze regeling wordt het aantrekkelijker om te investeren in een milieuvriendelijk alternatief voor een bestelauto met dieselmotor.

Subsidieregeling vanaf 15 maart

De nieuwe subsidieregeling komt voort uit het Klimaatakkoord en moet de vergroening van het Nederlandse wagenpark stimuleren. De overheid stelt maximaal € 185 miljoen beschikbaar voor de nieuwe subsidieregeling, die loopt tot 31 december 2025. Ondernemers kunnen maximaal € 5.000 subsidie per volledig elektrisch aangedreven bestelauto aanvragen. Omdat men verwacht dat de gemiddelde aanvraag iets lager zal liggen, is deze regeling voldoende voor zo’n 44.000 elektrische bestelauto’s. In 2021 zal het totale subsidiebedrag €22 miljoen bedragen, wat neerkomt op minimaal 4.400 bestelauto’s. 

Voorbereiding op emissievrije zones

De subsidieregeling verkleint het prijsverschil tussen een elektrische bestelauto en een bestelauto op fossiele brandstof, waardoor ondernemers nu alvast de keuze voor een emissieloze bestelauto kunnen maken. Zo’n 30 tot 40 grotere gemeenten zullen vanaf 2025 namelijk emissievrije zones gaan invoeren, waardoor (bestel)auto’s, aangedreven door een motor op fossiele brandstoffen, geweerd zullen worden uit binnensteden. Ook dat is een afspraak uit het Klimaatakkoord.

Subsidie voor lease bestelauto

De subsidie is uitsluitend bedoeld voor ondernemingen en non-profitinstellingen, die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn gevestigd in Nederland. Overheidsinstanties komen niet in aanmerking voor de subsidie.

Voor het leasen van een elektrische bestelauto is het belangrijk te weten dat de leasemaatschappij de subsidie moet aanvragen en ontvangt. ALD Automotive doet dat dus voor je. Achteraf vindt er dan door de overheid een controle plaats op het gebruik door een onderneming. Deze subsidie wordt verrekend in je leasetarief. 

Voor de subsidie komen 100% elektrische bestelauto’s in aanmerking met een minimale catalogusprijs van € 20.000 en een range van tenminste 100 kilometer. De subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs met een maximum van € 5.000 per bedrijfsauto. Onder dit artikel tref je een gedetailleerd overzicht van de subsidieregeling voor operationele lease. 

Ook een elektrische bestelauto leasen?

Bij het leasen van een elektrische bestelauto komt best nog wat kijken. Welke bestelauto past het beste bij je onderneming? Welke actieradius heb je nodig? Hoe zit het met de inbouw van de inrichting? Waar kan je opladen? Wij bieden je graag een totaaloplossing voor elektrisch rijden inclusief laden en afrekenen.

Neem contact op met onze lease consultants via het telefoonnummer +31 (0)20 658 70 00. Je kunt ook een e-mail sturen naar info.nl@aldautomotive.com. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

 

Detailoverzicht subsidie elektrische bestelauto’s

Omdat de subsidieregeling voor koop, financiering en leasing verschillende voorwaarden kent, vind je hieronder de kenmerken van de subsidieregeling voor operational lease. 

Aanvraag

•    ALD Automotive vraagt de subsidie voor je aan.
•    De subsidie is voor één of meer nieuwe emissieloze bedrijfsauto's.
•    De subsidieverlening kan door ALD Automotive worden aangevraagd van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025 met een maximum aantal van 400 bedrijfsauto’s per kalenderjaar.
•    De bedrijfsauto wordt op naam gesteld van de leasemaatschappij.

Specificaties bestelauto

•    De bedrijfsauto heeft een netto catalogusprijs van € 20.000 of meer.
•    De elektrische bedrijfsauto valt binnen de voertuigcategorie N1 (= Bedrijfsauto; Motorvoertuigen op vier of meer wielen, ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen). 
•    De bedrijfsauto heeft een typegoedkeuring voor lichte voertuigen (WLTP) en een actieradius van minimaal 100 km. 
•    De bedrijfsauto is volledig emissieloos; brandstofcode E.
•    De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1 en heeft een maximumgewicht (GVW) van 4.250 kg.
•    Het batterijpakket van de bedrijfsauto mag geen lood bevatten.
•    Bij het aanvragen van de subsidie is de bedrijfsauto nog niet op naam gesteld in het RDW-kentekenregister.

Verlening subsidie

•    Het subsidiebedrag is 10% van de netto catalogusprijs en bedraagt maximaal € 5.000 per bedrijfsauto.
•    Na de 'vaststelling' van de subsidie wordt het definitieve subsidiebedrag berekend op basis van de geregistreerde netto catalogusprijs. Deze staat in het kentekenregister (RDW) voor bedrijfsauto's in de voertuigcategorie N1. Wanneer de netto catalogusprijs van de offerte afwijkt, kan de subsidie alleen naar beneden worden bijgesteld. Bij een prijsverhoging wordt de subsidie niet verhoogd.
•    De bedrijfsauto wordt binnen 4 maanden na verlening van de subsidie geleverd.
•    Het is mogelijk om uitstel te vragen van de vaststellingsaanvraag. De vaststellingsaanvraag dient uiterlijk 4 maanden na verlening van de subsidie plaats te vinden. Uitstel is mogelijk als de bedrijfsauto wordt omgebouwd. Er moet dan worden aangetoond dat de levertijd van de bedrijfsauto('s) langer is dan 4 maanden. Uitstel is ook mogelijk als er sprake is van een meerfasentypegoedkeuring. Dit uitstel is maximaal 5 maanden. Is er dan nog niet vastgesteld? Dan wordt de subsidie ingetrokken.
•    De beschikking op een aanvraag gebeurt maximaal binnen 13 weken na datum van ontvangst van de aanvraag.
Subsidieverplichtingen
•    De bedrijfsauto('s) waarvoor subsidie wordt ontvangen, moet(en) op naam van de leasemaatschappij komen te staan.
•    De bedrijfsauto('s) moet(en) 3 jaar zonder onderbreking geleast blijven door de klant. Dat is vanaf de datum van de eerste inschrijving en tenaamstelling. Als hieraan niet wordt voldaan zal de subsidie naar verhouding terugbetaald moeten worden.
•    Wordt de emissieloze bedrijfsauto vervangen door een andere nieuwe emissieloze bedrijfsauto? Dan hoeft de bedrijfsauto niet 3 jaar geleast te worden. Deze vervangende bedrijfsauto moet dan wel voldoen aan de voorwaarden van de regeling. De vaststellingsbeschikking wordt dan aangepast. Er wordt dan dus geen nieuwe subsidie verleend.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.