Nieuws- en persberichten

15feb
2021

Innovatie van de maand: vliegende ambulance op waterstof

Innovatie van de maand: vliegende ambulance op waterstof

Ons oog viel op een Australische innovatie; een vliegtuig dat de gezondheidszorg in afgelegen gebieden moet gaan verbeteren en ervoor gaat zorgen dat er meer levens gered kunnen worden. ASML Aero brengt een VTOL-vliegtuig op dat markt.

 Een vliegende ambulance die op zowel elektriciteit als waterstof kan vliegen. Gekscherend wordt dit vertical take-off and landing (VTOL)-vliegtuig ook wel een uit de kluiten gewassen drone genoemd. Maar wel één die groot genoeg is om patiënten direct vanaf elke locatie naar het ziekenhuis te vervoeren. Met als resultaat een behoorlijke tijdswinst, wat natuurlijk cruciaal kan zijn bij het redden van mensenlevens.

Vliegende ambulance vs. traumahelicopter

Deze vliegende ambulance is het meest efficiënte elektrische verticale start- en landingsvliegtuig ter wereld, vergelijkbaar met een helikopter, waardoor er geen landingsbaan meer nodig is. De ambulance is vooral heel snel en kan met een snelheid van 300 km per uur vliegen. Het legt bovendien met gemak 250 km af op volledig elektrische batterijen. Ook is het mogelijk om 800 km te vliegen op waterstof. Er is ruimte om om maximaal zes passagiers te vervoeren en een ingebouwde autonomie voor toekomstige toepassingen met piloot op afstand. 

Het verschil met onze bekende traumahelicopter is dat het bereik van deze vliegende ambulance - zeker wanneer deze op waterstof vliegt- veel groter is. Zeker voor een land als Australië, dat 190 keer zo groot is als Nederland en waar vooral in de outback afstanden niet onderschat mogen worden, kan deze vliegende ambulance mensenlevens redden. Daarbij is het gebruik van elektriciteit en waterstof een mooie en duurzame ontwikkeling. 

Het vliegtuig is tot stand gekomen tijdens een samenwerking tussen de bedrijven AMSL Aero en CareFlight, een luchtvaartmedisch bedrijf. Op dit moment worden er alleen nog testvluchten gemaakt, maar in 2023 zal deze luchtambulance naar alle waarschijnlijkheid in gebruik genomen worden.

Meer lezen over innovaties

Wil je meer lezen over innovaties in mobiliteitsland? Vorige maand schreven wij over de Aptera, geavanceerde zonnewagen en over de nieuwste techsnufjes van de CES 2021. En wellicht vind je deze artikelen over een wingsuit die 300km p/u kan en met VR een wereldreis maken vanuit je huiskamer ook leuk.
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.