Nieuws- en persberichten

26jan
2021

De Aptera: een geavanceerde zonnewagen

De Aptera: een geavanceerde zonnewagen

De elektrische auto groeit nog steeds in populariteit. De bijbehorende laadinfrastructuur behoeft nog wel wat aandacht. Als elektrisch vervoer op deze manier blijft groeien, bestaat de kans dat ons elektriciteitsnet dit niet aan kan. Dus wat als een EV zichzelf kan opladen? 

Die vraag heeft het Amerikaanse Aptera Motors onderzocht en uitgewerkt tot een innovatief voertuig; The Aptera EV. De Aptera is een elektrisch voertuig, dat voor de meeste dagelijkse ritten niet opgeladen hoeft te worden. De Aptera EV wordt namelijk aangedreven door zonne-energie. Uit onderzoek van Aptera Motors blijkt dat de gemiddelde automobilist slechts 47 kilometer per dag rijdt. Met de ‘Never Charge’-technologie van Aptera kun je in een land als Nederland ongeveer 33 kilometer rijden. De stroom wordt opgevangen door een oppervlakte van meer dan drie vierkante meter aan zonnepanelen. Wil je toch verder dan 33 kilometer rijden,dan geeft slechts één keer opladen via een standaard stopcontact je Aptera een bereik van zo'n 1.600 kilometer. Het voertuig valt niet in de categorie auto, door de drie wielen wordt de eerste Never Charge Vehicle geclassificeerd als een motorfiets. 

Volledig te customizen 

Deze geavanceerde zonnewagen is volledig te customizen. Je kunt tegen betaling de zonne-oppervlakte van het voertuig vergroten. Na een aanbetaling van 100 dollar kun je jezelf in Amerika een toekomstige eigenaar van dit Never Charge Vehicle noemen. Bij levering moet dan wel het restantbedrag betaald worden; voor de basisuitvoering betaal je zo’n 25.900 dollar. Voor dat bedrag heb je de goedkoopste uitvoering met voorwielaandrijving en een actieradius van 400 kilometer. Met wat extra opties kan de prijs van het voertuig oplopen tot wel 46.000 dollar. Het is nog wel de vraag of de Aptera in Nederland een typegoedkeuring krijgt en wat de Nederlandse prijs inclusief belastingen dan zal zijn.

Meer lezen over innovaties op het gebied van EV en mobiliteit? Zo schreven wij onlangs over de CES2021 en de Elektrified Wingsuit
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.