Nieuws- en persberichten

31dec

Upcycling: van asbak tot laadpaal

Upcycling: van asbak tot laadpaal

Upcycling heeft niets met fietsen te maken. Of toch wel? Upcycling is het hergebruiken van materialen waarbij producten een tweede en duurzamer leven krijgen. Het heeft dus feitelijk niets met fietsen te maken. 

Maar in dit specifieke geval gaat het om de rookpalen op de treinstations, die in oktober van dit jaar overal definitief verwijderd zijn. Deze krijgen nu een tweede leven als oplaadpaal voor e-bikes. Wederom een mooi innovatief voorbeeld van duurzame ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche.  

Zelfde ontwerp, nieuwe functie

De transformatie van rookpaal naar laadpaal lag in handen van industrieel ontwerper Florian Mesch van het Nederlandse bedrijf Lightwell. Het bedrijf is gespecialiseerd in innovatieve, smart verlichting. En upcycling wordt gezien als een nog duurzamere manier van recycling, omdat materialen niet verwerkt hoeven worden om een heel nieuw product te worden. Het staal van de rookpalen had bijvoorbeeld omgesmolten kunnen worden maar dat is niet nodig. Het ontwerp is feitelijk nog steeds hetzelfde, alleen met een volstrekt nieuwe functie. 

In totaal zijn er rookpalen van zo’n 400 stations die nu een nieuw leven als laadpaal tegemoet gaan. Dat betekent niet dat ze helemaal uit het beeld van de stations verdwijnen. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de nieuwe laadpalen komen te staan, maar de kans is groot dat een deel ervan straks rondom de treinstations te vinden is. Op deze manier willen de NS en ProRail meer mensen stimuleren met de fiets naar het station te komen. Tot slot een leuk weetje: de allerlaatste rookpaal heeft een plaatsje gekregen in het Spoorwegmuseum, als laatste herinnering aan de tijd waarin rokers nog werden gefaciliteerd. 

Meer lezen over duurzaam of innovatief mobiliteitsnieuws? Eerder schreven wij duurzame innovaties langs de weg en was in november de wereldreis via VR onze innovatie van de maand.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.