Nieuws- en persberichten

10nov
2020

MaaS: belangrijke ontwikkeling binnen mobiliteit

MaaS: belangrijke ontwikkeling binnen mobiliteit

Van A naar B reizen op basis van deelmobiliteit (denk aan deelauto’s, deelscooters, OV of een taxi), en op basis van persoonlijke voorkeuren is mogelijk de toekomst. Het mobiliteitsconcept MaaS (Mobility as a Service) kan door de juiste data te verzamelen en analyseren, digitaal de meest efficiënte en duurzame reismogelijkheden voor je bepalen. 

Het concept en bijbehorende online applicaties zijn volop in ontwikkeling en een toekomstbeeld waarbij er geen privéauto voor de deur staat, is dus niet onrealistisch. MaaS wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling binnen mobiliteit en kan de oplossing zijn voor de toenemende filedruk, stijgende reiskosten, langere reistijden en de beperkte binnenstedelijke ruimte. In Nederland draaien er momenteel 7 landelijke pilots van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Daarnaast zijn er nog andere initiatieven zoals ons eigen ALD Move. ALD Move geeft medewerkers dagelijks een op maat gemaakt reisadvies op basis van hun persoonlijke agenda. De app helpt medewerkers het dagelijkse woon-werkverkeer slimmer in te richten, op basis van realtime informatie en voorspellende analyses. Denk aan file-informatie, het weer en iemands persoonlijke voorkeuren. 

Het streven van MaaS is om de keuze uit verschillende vervoersaanbieders en middelen te hebben, die via één app worden aangeboden. Hierbij valt te denken aan openbaar vervoer, auto- en fietsdeelinitiatieven, taxidiensten, autoverhuur en autolease. MaaS kan zo volledig inspelen op jouw persoonlijke wensen en behoeftes. 

In de driedelige podcastserie ‘De Nieuwe Mobielen’ van ANWB Zakelijk discussiëren experts over de uitdagingen op het gebied van mobiliteit. MaaS heeft hierin een belangrijke rol. Het concept wordt uitvoerig besproken en de vele factoren die moeten bijdragen aan het slagen van dit concept komen aan bod. 

Samenwerking en standaardisatie worden onder meer genoemd als belangrijke pijlers. Jeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Automotive, laat hierin weten dat aanbieders van mobiliteit in de breedste zin van het woord moeten samenwerken. “We moeten een killerapp ontwikkelen waarin alle aanbieders samenkomen en waarmee je ook alles kunt betalen, dan heb je MaaS. Kun je de splitsing ook nog maken tussen zakelijke en prive reizen, dan komen we helemaal heel ver.”

Standaarden organiseren is andere belangrijke voorwaarde om alle diensten naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Maar de experts zijn hierover enthousiast. “In de bankensector is dat ook gelukt, dus dat zou in de mobiliteit ook moeten kunnen”, aldus Lizann Tjon Programmamanager Smart Mobility bij de Gemeente Amsterdam.

Meer horen over de uitdagingen en kansen die MaaS gaat bieden? 

Luister dan de volledige podcast serie ‘De Nieuwe Mobielen’ van ANWB Zakelijk met Annette van Soest (voormalig BNR). Hierin spreekt zij met belangrijke mobiliteitspartners ALD Automotive, Gemeente Amsterdam en NXP over Mobility as a Service. 
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.