Nieuws- en persberichten

16okt

Innovatie van de maand: op zonne-energie de wereld rond

Innovatie van de maand: op zonne-energie de wereld rond

Wat nou als je de wereld rond zou kunnen vliegen zonder ook maar een druppel brandstof te gebruiken? Bertrand Piccard en André Borschberg deden het. Zij vlogen 40.000 km - een rondje om de aarde - met hun zonne-energie gedreven vliegtuig: Solar Impulse. Een mooie innovatie met wellicht potentie voor een brandstofloze toekomst?

Dat het gebruik van zonne-energie niet alleen voorbehouden is voor auto’s en huishoudens, bewijst dit vliegtuig van Zwitserse makelij. Solar Impulse is overigens niet het eerste zonne-energie gedreven vliegtuig dat ooit is ontworpen, maar wel het meest ambitieuze. Hiervoor was het nog niemand gelukt om een zonnevliegtuig met piloot aan boord de hele nacht te laten vliegen.

De Solar Impulse vloog verspreid over 2 jaar in 117 uur en 52 minuten van Abu Dhabi, vertrek- en aankomststad, naar India, Myanmar, China, Japan, de VS en terug naar Europa en Abu Dhabi. Zonder enige brandstof, alleen met de energie die in de batterijen is opgeslagen. Een enorme ontwikkeling in de luchtvaart!

Energiezuiniger op het land

Door met de juiste partners samen te werken hebben zij oplossingen ontwikkeld om hun vliegtuigen zeer energie-efficiënt te maken. Al deze technologieën kunnen vandaag de dag ook in andere toepassingen worden gebruikt om onze wereld energiezuiniger te maken. Het doel van Bertrand en André is om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van hernieuwbare energieën en energie-efficiëntie op de grond te bevorderen. Als zij de wereld rond kunnen vliegen, moeten wij met behulp van schone technologieën op de grond al helemaal in staat zijn om ons energieverbruik te verminderen. 

Meer lezen over innovaties?

Dat de technologie niet stilstaat, bewijzen de vele innovaties die het reizen schoner en efficiënter maken. Zo bestaat er een autohoes waarmee je je auto kunt opladen en wordt er hard gewerkt aan snelle verbindingen tussen (internationale) steden.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.