Nieuws- en persberichten

09okt
2020

Dag van de Duurzaamheid: Nederlandse weg-innovaties

Dag van de Duurzaamheid: Nederlandse weg-innovaties

Binnen de mobiliteitsindustrie zijn er tal van duurzame initiatieven. Laat het morgen nu net 10-10 zijn: de Dag van de Duurzaamheid. Wat ons betreft een mooi moment om er een paar van eigen bodem in de spotlight te zetten. 

Na het aandrijven van auto’s met milieuvriendelijke(r) brandstoffen en duurzame oplossingen voor in de auto, met bijvoorbeeld veganistisch interieur of een bekleding gemaakt van plastic flessen, zien we nu ook dat op en rondom de weg naar duurzame oplossingen gekeken wordt. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van verkeersborden van bamboe of geluidsschermen van zonnepanelen? Misschien nog niet, maar daar gaat zeker verandering in komen. 

Duurzame infrastructuur

Infrastructuur is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij duurzame innovaties. Toch heeft Rijkswaterstaat deze stap genomen en de plannen gepresenteerd voor het aanleggen van een ‘proeftuin’. De toe- en afritten van een tankstation op de A58 zullen worden gebruikt voor twee innovatiestroken waar verschillende duurzame innovaties op het gebied van infrastructuur worden getest. Om te beginnen worden de innovatiestroken zelf op een dusdanige wijze aangelegd dat de CO2-uitstoot minimaal is. Hiervoor wordt onder meer elektrisch bouwmaterieel ingezet.

Duurzame innovaties

Maar wat voor innovaties gaan ze dan testen? Op de innovatiestroken zal onder andere getest worden met verschillende soorten asfalt. Er wordt gestart met vier verschillende soorten en deze zullen vooral getest worden op de mate van duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld asfalt dat voor 95% bestaat uit hergebruikte materialen doordat BAM een manier heeft gevonden om de nuttige bestanddelen van oude wegen te filteren. Daarnaast worden ook innovaties naast de weg getest. Zoals duurzame verkeersborden, gemaakt van bamboe, geluidsschermen die zonnepanelen bevatten en duurzame verlichting. 

Achter het nabijgelegen tankstation wil Rijkswaterstaat ten slotte een ‘Verzorgingsplaats 2.0’ ontwikkelen. Hier kunnen nieuwe producten en diensten worden getest en uitgeprobeerd. Denk hierbij aan nieuw wegmeubilair, oplaadplaatsen voor elektrische auto’s, recycling van afval en het aanbieden van specifieke producten en diensten, zoals een afhaallocatie van pakketjes.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.