Nieuws- en persberichten

27aug

Chefs Table: ‘Meer respect en begrip voor elkaars werk’

Chefs Table: ‘Meer respect en begrip voor elkaars werk’

Medewerkers krijgen bij ALD Automotive de kans om deel te nemen aan MT-vergaderingen. Zo krijgen zij een realistische kijk op waar het management zich mee bezig houdt. En andersom lopen MT-leden ook een dagje mee de medewerker. Zo leren ze elkaar, maar ook elkaars werkzaamheden kennen.
 
Wij spraken met Annette Zonneveld, Financieel Analyst en met Lonneke van der Horst, Director Marketing & Strategy over dit initiatief dat op de werkvloer ‘Chefs Table’ genoemd wordt.

Hoe is dit idee ontstaan en waarom?

Lonneke: “ALD Automotive is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het risico bestaat dan, dat je afstand krijgt tussen afdelingen of tussen managementlagen. Dat willen we niet laten gebeuren. We willen open zijn in waar we als MT mee bezig zijn, of laten weten wat ons trots maakt, of wel eens frustreert. Door meer met elkaar te delen ontstaat begrip. En daar draagt dit initiatief op een hele laagdrempelige manier aan bij. Geen ingewikkelde anonieme enquêtes, maar gewoon aanschuiven aan tafel (fysiek of virtueel) en deelnemen aan onze discussies. Eigenlijk heel eenvoudig.”

Mag alles wat er tijdens een MT-vergadering besproken wordt ook aan de lunchtafel besproken worden?

Lonneke: “Nee, dat niet, bij iedere sessie bespreken we het belang van vertrouwelijkheid. Maar iedereen voelt wel aan wat wel of niet vertrouwelijke informatie is. Heel af en toe zijn er onderwerpen waarbij het niet mogelijk is dat er een medewerker aanwezig is en dat geven we dan ook eerlijk aan. Maar eigenlijk komt dat weinig voor. Iedereen kan volop deelnemen aan de discussie en eigen onderwerpen inbrengen die hij of zij belangrijk vindt.”

Hoe is het om als medewerker deel te nemen aan een MT-vergadering?

Annette: “Het straalt vertrouwen, transparantie en waardering uit. Het is fijn om te merken dat het MT haar werknemers vertrouwt met de informatie die besproken wordt tijdens zo’n vergadering. Ik vond het een unieke ervaring, bijzonder en leerzaam. Door deze mogelijkheid verklein je de verschillen tussen management en de medewerkers. Bovendien denk ik dat het voor het MT ook interessant is om te horen hoe medewerkers over bepaalde zaken denken en wat er op de ‘werkvloer’ speelt als het management er niet is. Het brengt ons allemaal wat dichter bij elkaar, waardoor de productiviteit stijgt.”  

Welk type onderwerpen leggen medewerkers zelf op tafel?

Lonneke: “Zij delen wat er speelt op hun eigen afdeling en wat ze belangrijk vinden. Dat kan gaan over processen die ze graag anders zien of veranderingen die ze graag zouden doorvoeren. Wat mij vooral opvalt is de gedrevenheid die je bij collega’s ziet, om het bedrijf verder te brengen. Er zitten echt veel goede ideeën bij! Ook worden er wel eens vragen gesteld waarom een bepaald besluit is genomen of waarom we iets op een bepaalde manier doen. Zelf heb ik een keer meegelopen met Driver Care. Erg knap om te zien hoe de collega’s telefoongesprekken met klanten afwisselen met WhatsApp-gesprekken en het tegelijkertijd vastleggen, zodat we alles terug kunnen vinden. Dat weet je wel, maar het in de praktijk meemaken en vooral zelf doen is toch anders. Je krijgt veel meer respect en begrip voor elkaars werk.”

Heb je het gevoel dat werknemers zo beter worden gehoord?

Annette: “Ik kreeg tijdens de vergadering echt het idee dat ik betrokken werd bij de vraagstukken die op tafel lagen. Ik denk dus zeker dat deelname aan de MT-vergaderingen door medewerkers betekent dat werknemers beter gehoord worden. Dat betekent natuurlijk ook dat de MT-leden ervoor open moeten staan om iets te doen met de inzichten die zij krijgen. Ik ben van mening dat door dit initiatief de afstand tussen het MT en de medewerkers kleiner wordt en er over en weer beter wordt geluisterd. Hier gaan we allemaal de vruchten van plukken!”

Meer lezen over ALD Automotive als werkgever? Dan vind je dit artikel over ‘Verbonden in een tijd van thuiswerken’ misschien ook interessant.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.