Nieuws- en persberichten

02jul

We zijn weer onderweg, vooral richting kantoor

We zijn weer onderweg, vooral richting kantoor

Nederland ontwaakt verder uit de lockdown, dat blijkt ook uit tank- en laaddata van leasemaatschappij ALD Automotive. In de eerste drie weken van juni is het aantal tanktransacties toegenomen met 24% ten opzichte van de maand april. In mei waren het met name de werknemers in de farmaceutische industrie (+21%) en de computer- en softwaredistributeurs (+15%) die weer in de auto stapten. In juni zien we dat ook de softwareontwikkelaars (+32%) en het personeel werkzaam in de financiële sector (+30%) weer de weg op gaan. 

Dit zijn de ‘thuiswerk’ beroepen

De branches en functies die vooral aan het thuiswerken zijn gegaan tijdens COVID-19, waren de management- en bedrijfsconsultants (-67,1%) en medewerkers in de organisatie en planning (-67,3%). Maar ook de softwareontwikkelaars stonden even letterlijk stil tijdens de lockdown (-66,9%). Lonneke van der Horst, Marketing & Innovation Director: “Deze sectoren lijken het thuiswerken vooralsnog te stimuleren. Het is afwachten of dat een blijvende trend is, want de softwareontwikkelaars lieten drie maanden lang een daling zien. In juni zien we in deze sector echter weer positieve cijfers die aantonen dat zij toch weer de weg op gaan.” 

En deze branches rijden tijdens corona gewoon door

ALD Automotive ziet minder grote impact van de coronacrisis op het aantal tank- en laadbeurten in de transportsector. Hier is het aantal tankbeurten tot en met mei met slechts 3,9% afgenomen ten opzichte van februari, toen de crisis Nederland net trof. Ook de beveiligingssector bleef gewoon doorrijden tijdens de coronacrisis. In deze sector is het aantal tankbeurten zelfs met 2,5% toegenomen. Lonneke van der Horst: “Opvallend detail is dat de lockdown op deze branches weinig impact leek te hebben. Pas in de maand juni waren in deze sectoren grotere dalingen in het aantal tanktransacties te zien ten opzichte van februari. Dat zou te verklaren kunnen zijn doordat het dagelijks leven weer langzaamaan door iedereen opgepakt wordt.” In totaliteit zijn er tijdens de uitbraak van COVID-19 45,5% minder diesel tanktransacties gedaan en 43,7% minder benzine tanktransacties ten opzichte van de maand februari. 

Hieronder vind je een overzicht van het tank- en laadgedrag per sector sinds de start (februari) van de coronacrisis tot en met 22 juni.

Branches en sectoren met de meeste impact  
Groothandel in farmaceutische producten, medische instrumenten en orthopedische artikelen -67,7%
Organisatie & planning -67,3%
Management- & bedrijfsadvies -67,1%
Overige activiteiten op het gebied van informatietechnologie en computerservice -66,9%
Schrijven, produceren en publiceren van software -66,9%
   
Branches en sectoren met de minste impact   
Sociale werkplaatsen -43,3%
Installatie van warmte- en airconditioningsystemen -38,7%
Bouw van gebouwen -35,9%
Private beveiliging -27,4%
Transportsector -26,7%

 

Bron: ALD Automotive

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.