Nieuws- en persberichten

05jun

Tips voor een anderhalve meter-mobiliteitsbeleid

Tips voor een anderhalve meter-mobiliteitsbeleid

De samenleving staat als gevolg van COVID-19 voor veel nieuwe uitdagingen. Als werkgever is een van de uitdagingen het mobiliteitsbeleid zo in te richten dat het voor alle medewerkers verantwoord en veilig is. Een lastige taak, omdat nog niemand precies weet hoe we met de anderhalve meter-regel om moeten en kunnen gaan.

Met z’n allen werken we aan een goede invulling hiervan. Hieronder hebben we alvast enkele tips onder elkaar gezet. 

Tip 1: vermijd tijdelijk het ov 

Besmettingsgevaar is in grote menigten het meest aanwezig. Om die reden wordt reizen met het openbaar vervoer momenteel anders ingericht. Dienstregelingen zijn aangepast en het is de vraag met welke capaciteit de treinen, bussen en trams straks ingezet zullen worden. Uit onderzoek van het KiM (Kennisinstituut Mobiliteit) is gebleken dat 88% van de ondervraagden nu liever met individueel vervoer reist. Is het reizen met het openbaar vervoer toch onvermijdelijk, stimuleer dan het reizen buiten de spits om. 

Tip 2: faciliteer de fiets

Op de fiets is het risico op besmetting laag. Bovendien zorgt fietsen voor vitale en gezonde medewerkers. En dat is in deze tijd nog relevanter. Voor iedere medewerker die binnen een straal van 25 km van de werkplek woont, is de fiets daarom een serieuze overweging waard. Een gewone fiets, e-bike, speed pedelec; er is volop keuze om elke medewerker een passende fietsoplossing te bieden. 

Tip 3: creëer flexibiliteit in mobiliteit

Het is niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat de maatschappij weer volledig open is. Het is dan ook moeilijk de looptijd van een nieuw leasecontract te bepalen. Kies daarom voor flexibel leasen. Dit zijn leasevormen met vaak een veel kortere looptijd waardoor je na een kortere periode het voertuig of de fiets weer in kunt leveren.  


Tip 4: verleng bestaande leasecontracten

Loopt het leasecontract van een medewerker binnenkort af? Bekijk dan de mogelijkheden om het huidige contract te verlengen in plaats van een nieuw contract af te sluiten. Vaak blijkt dat een medewerker nog best een tijdje door wil rijden in zijn of haar huidige auto. Het voordeel van het verlengen van een bestaand leasecontract is dat de maandlasten lager zijn en vaak kun je bij verlenging van een contract dit voor een kortere tijd afsluiten. 

Tip 5: stimuleer contactloos reizen en betalen

Duurzaamheid (het verminderen van de CO2-uitstoot) en keuzevrijheid zijn veelal vaste pijlers in een mobiliteitsbeleid. Het is raadzaam hier ook hygiëne en social distancing aan toe te voegen. Stimuleer medewerkers bijvoorbeeld om bij onbemande stations te tanken. De brandstofprijs is er meestal lager, bovendien hoeven medewerkers geen winkel te betreden om af te rekenen. Ook zijn er tank apps waarmee je via je mobiele telefoon kunt betalen, zoals die van Ease2pay

Tip 6: tijdelijke (vervangende) mobiliteit

In plaats van een reiskostenvergoeding, kun je voor een deel van de medewerkers tijdelijke mobiliteit inzetten, bijvoorbeeld (elektrische) fietsen of leaseauto’s. Het advies is wel om met de medewerker een regeling te treffen waarbij zaken als privégebruik en bijtelling worden besproken. Want ook voor de leasefiets geldt vanaf dit jaar een bijtellingsregeling. 

Tip 7: alternatieve mobiliteitsdiensten

Voor medewerkers in cruciale beroepen kun je de private lease mogelijkheden bekijken. Het aanbod van korte termijn private leaseauto’s groeit. Dit kan interessant zijn om de periode waarin het reizen in het ov minder veilig is te overbruggen. Ook kun je bekijken of het voor jouw organisatie interessant is om een shuttledienst op te zetten. Hoewel dit minder veilig is dan individuele mobiliteit, is het een veiliger manier van reizen dan het openbaar vervoer omdat je zelf de hygiëneregels tijdens het reizen kunt bewaken. 

Natuurlijk houden we bij ALD Automotive de situatie en alle maatregelen nauwlettend in de gaten om accuraat te kunnen reageren en onze klanten van passende adviezen te voorzien. Zo hebben we een aantal veelgestelde vragen door klanten op een rij gezet. Onze adviseurs bespreken graag de mogelijkheden voor jouw organisatie. Dus heb je vragen, wil je persoonlijk advies of eens met ons sparren? Wij helpen je graag op weg! 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.