Nieuws- en persberichten

24mrt

De oplossing voor het fileprobleem?

De oplossing voor het fileprobleem?

In het najaar van 2018 startte de eerste editie van Spitsbrekers, een initiatief van BNR Nieuwsradio om het groeiende fileprobleem in ons land tegen te gaan. De competitie roept bedrijven op om hun file mijdende initiatieven met de rest van BV Nederland te delen.

Inmiddels zitten we midden in het tweede seizoen en als partner van dit mooie initiatief, spraken wij met een van de drijvende krachten achter Spitsbrekers; Noud Broekhof – journalist, programmamaker en presentator bij BNR Nieuwsradio.

Vorig jaar was de eerste editie van BNR Spitsbrekers. Was dat een succesvolle editie, hoe kijken jullie hierop terug?

We zijn erg blij met de eerste editie van Spitsbrekers. Het concept was nieuw, maar het is goed ontvangen. Spitsbrekers groeit steeds meer uit tot een platform, waarmee we op verschillende manieren oplossingen voor het fileprobleem willen bieden. Dat doen we met de competitie, de rubriek (iedere donderdag om 8.35 uur op BNR) en de Breek de Spits-podcast. Ook hebben we afgelopen najaar voor het eerst de Thuiswerkdag georganiseerd en dat was een groot succes. BNR werkte thuis en meer dan 200 bedrijven deden dat ook. 

Waarom is een competitie als deze belangrijk om te organiseren?

Als er niks gebeurt om het aantal files terug te dringen dan loopt Nederland op termijn vast. De vertraging door files neemt de komende jaren verder toe. Dat kost het bedrijfsleven tijd, geld en het zorgt voor stress. Daarom is het belangrijk om deze competitie te organiseren. Wij geven het bedrijfsleven de kans om oplossingen voor het fileprobleem te delen met de rest van Nederland en zo hopen we andere bedrijven te inspireren om ook te veranderen.  

Heeft het dit jaar nog meer bedrijven gemotiveerd hun initiatief in te zenden?

Ja, dat denk ik wel. We kregen dit jaar veel meer aanmeldingen binnen dan een jaar geleden. De competitie krijgt steeds meer bekendheid en dat is natuurlijk goed. De jury van Spitsbrekers moest beslissen welke tien bedrijven kans maken op de 'Spitsbreker van het jaar'-award en dat was niet gemakkelijk. 

Ben je verrast door de inzendingen van dit jaar?

Absoluut! Het niveau van de aanmeldingen was hoog. 

Wat zie je in het algemeen veel terug bij bedrijven qua initiatieven om de filedruk te verminderen?

Er is niet één allesomvattende oplossing. Bedrijven kiezen vaak voor een set aan maatregelen om werknemers uit de file te krijgen. Daarbij zetten ze vooral in op het openbaar vervoer en de fiets. Ze geven het personeel bijvoorbeeld een OV-abonnement, waar ze zowel zakelijk als privé mee kunnen reizen. Verder zijn er verschillende bedrijven die fietsers belonen. Ook meer thuiswerken en het instellen van flexibele werktijden zijn populaire maatregelen. 

Van welk bedrijf of type initiatief verwacht je deze editie veel?

Ik denk dat een aantal bedrijven erg aan elkaar gewaagd zijn deze editie. Welke dat zijn? Dat laat ik in het midden. Als projectleider is het beter om daar niks over te zeggen (lacht).

Hoe denken jullie/BNR dat de filedruk verminderd kan worden. Waarin geloven jullie zelf heel erg?

Voor BNR geldt eigenlijk hoe langer luisteraars in de file staan, hoe beter dat is voor onze zender. Maar zo zien wij dat absoluut niet. Het is volgens ons een maatschappelijke taak om oplossingen voor het fileprobleem te bieden. Daarom zijn we Spitsbrekers begonnen. Het bedrijfsleven ondervindt veel hinder van files en het wordt alleen maar erger de komende jaren. We willen ondernemend Nederland in beweging krijgen. Hoe? Dat doet er eigenlijk niet zo toe. 

En wat doe jij zelf om de filedruk te verminderen?

Ik woon sinds anderhalf jaar in Amsterdam en kom iedere dag op de fiets naar BNR. Ik woonde lange tijd in Almere en had vaak last van files op de A6/A1. Gelukkig is dat verleden tijd!

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.