Nieuws- en persberichten

05mrt

Internationale Vrouwendag: vrouwen aan de top in de autobranche

Internationale Vrouwendag: vrouwen aan de top in de autobranche

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en wordt stilgestaan bij de rol van de vrouw nu en in de geschiedenis. De autobranche is vooral nog een mannenwereld maar ook in de automotive spelen vrouwen een steeds grotere rol. Vandaag lichten wij een paar krachtige vrouwen uit, die aan de top van de (internationale) autobranche staan.

Linda Jackson

Er zijn in de auto-industrie niet veel bedrijven die worden geleid door een vrouw. Maar één daarvan is de Franse autofabrikant Citroën, waar de Engelse Linda Jackson de CEO is. Linda heeft een duidelijke visie: meer vrouwen in de top, dan maak je betere auto’s. Volgens haar kijken vrouwen anders naar auto’s. Bij het bekijken van een van de nieuwe modellen vraagt Linda zich af of zij zich in de auto geborgen voelt, terwijl haar mannelijke collega’s-volgens haar naar de motor kijken.

Annette Winkler

Acht jaar lang stond de geboren Duitse Annette Winkler aan het hoofd van Smart, maar tegenwoordig heeft zij een topfunctie bij Mercedes-Benz. In 2010 krijgt zij als eerste vrouw de leiding over een merk van moederbedrijf Daimler AG, waar zij vandaag de dag al 25 jaar werkt. Sinds eind vorig jaar is zij lid van de Raad van Commissarissen van Mercedes-Benz in Zuid-Afrika. De 60-jarige Winkler is daarmee een van de hoogstgeplaatste vrouwen in de autobranche.

Maria Terese de Filippis

Zelden zijn er vrouwen die in de Formule 1 meerijden. Op een enkele uitzondering daargelaten. De allereerste vrouw die in de koningsklasse mee mocht rijden was de Italiaanse Maria Terese de Filippis. Ze debuteerde tijdens de grand prix van 1958 op het circuit van Spa-Francorchamps en werd hier tiende. Haar carrière was niet een heel lang leven beschoren. In 1959 tekenden zij bij het Behra-Porsche Team. Echter, toen teamleider Jean Behra verongelukte, hing Marie Terese haar helm ook aan de wilgen.

Tatiana Calderon

De Colombiaanse Tatiana Calderon heeft momenteel de beste papieren om in de F1 mee te rijden. Vorig jaar deed Tatiana als eerste vrouw mee aan de Formule 2. Hiermee is zij de eerste vrouw die deel mocht nemen aan het op een-na-hoogste niveau in de Formule-klasses. Hoewel Tatiana hiermee nu al geschiedenis heeft geschreven, heeft zij een duidelijk doel voor ogen: de Formule 1. In 2018 mocht zij op een testdag voor het eerst plaatsnemen in een Formule 1-wagen, maar ooit hoopt zij te schitteren op het erepodium.

Sandra van der Sloot

Sandra van der Sloot is groeit door het autodealerbedrijf van haar vader op tussen de auto’s. Als 10-jarig meisje gaat zij met haar vader naar een rally, waar zij mag meehelpen met de servicewagen. Al snel ontwikkelt ze haar liefde voor de autosport. Haar vader leert haar autorijden op het terrein van zijn bedrijf en als Sandra 17 jaar wordt, begint zij haar carrière als coureur. Zeven jaar later, in 1999, wordt zij voor het eerst Nederlands Kampioen. Samen met Gaby Uljee reed Sandra onder de naam The Racing Diva’s de 24 uur van Dubai waar zij vierde werden.

Carly Pellinkhof

Carly Pellinkhof is een gevestigde naam in de autosport. Ze maakte al jong furore als coureur en later wordt zij een van de beste tuners binnen de autosportwereld. Dankzij haar zijn heel wat autocoureurs kampioen geworden. Tegenwoordig behoort zij met haar raceteam Carly Motors tot de top van Europa. “Autosport is a passion, and I am born with it!, aldus Carly.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.