Nieuws- en persberichten

25feb

Autodelen is een hot topic

Autodelen is een hot topic

Autodelen is een hot topic. Er zijn dan ook steeds meer autodeel initiatieven te vinden voor zowel particulieren als de zakelijke markt. Anno 2020 zijn er in Nederland ruim een half miljoen autodelers. Wij spraken hierover Betty de Boer, voorzitter van het samenwerkingsverband Green Deal Autodelen II.

“Alles samen delen is een trend, zeker onder jongeren”, vertelt Betty de Boer, voorzitter van Green Deal Autodelen II. Eind 2018 ondertekenden 42 organisaties, waaronder de overheid, gemeenten, provincies, aanbieders van deelauto’s en belangenorganisaties, een driejarige samenwerking om autodelen te stimuleren. “De trend van bezit naar gebruik wordt steeds merkbaarder. Steeds meer mensen die willen autorijden hoeven niet perse een eigen auto te hebben. En dan heb je natuurlijk de noodzaak. Er is maar beperkte parkeerruimte in de grote steden. En helemaal in een grote stad zoals Amsterdam wordt dit ook nog eens onbetaalbaar.”

Free floating

In de jaren ’90 werd autodelen in Nederland geïntroduceerd met een stichting voor gedeeld autogebruik. Zo’n 30 jaar later zijn er in Nederland ongeveer 515.000 autodelers met in totaal 51.000 auto’s. “En autodelen groeit nog steeds. Gestaag, maar het groeit”, zegt Betty. Als het aantal autodelers blijft stijgen, wordt het gebruik ook steeds gemakkelijker. “Op het moment dat het toeneemt, kun je in je omgeving steeds meer gebruik maken van verschillende soorten vormen van autodelen.”

De bekendste autodeelconcepten zijn van partijen als bijvoorbeeld GreenWheels, Car2Go en ConnectCar, en maken gebruik van een vaste parkeerplaats. Ook zijn er verschillende peer-2-peer concepten waarbij particulieren hun auto’s met elkaar delen. Een van die nieuwste vormen is free floating. “Dat wil zeggen dat je geen vaste parkeerplaats hebt voor de auto, waardoor je ook tussen steden kan rijden. Als je naar Amsterdam moet, kan je de auto daar in de openbare ruimte neerzetten. Op het moment dat je hem parkeert houdt het betalen op. Dan kan iemand anders hem weer pakken en meenemen naar Den Haag of Rotterdam.” Free floating bestaat nog niet, maar dit is een concept dat echt potentie heeft om uit te groeien tot iets groots. “Het is een nieuwe ontwikkeling die waarschijnlijk wel een vlucht zal krijgen”, voorspelt De Boer.

Platteland

Buiten de grote steden komt autodelen ook steeds vaker voor. Lokale energiecoöperaties en gemeenten zetten zich hiervoor in. De heringedeelde gemeente Westerkwartier in Groningen maakt bijvoorbeeld gebruik van het concept. “Zij hebben op vier plekken een gemeentehuis. Daarom stellen zij voor hun ambtenaren auto’s beschikbaar om heen en weer te kunnen reizen. Daarnaast zijn de auto’s ook buiten kantooruren beschikbaar”, vertelt De Boer.

Bij onze buurlanden Duitsland en België is de autodeelmarkt al goed ontwikkeld, de spreiding is wel lager dan in Nederland. Groot verschil in ons land is o.a. dat je in vrijwel iedere gemeente een deelauto kan vinden, deze spreiding is in België en Duitsland veel kleiner. Dat komt ook door de bijdrage van leasemaatschappijen. “Als je een leaseauto hebt, is het niet je eigen auto. Men vindt het daarom makkelijker om het met anderen te delen”, denkt Betty. De volgende stap te nemen is de verzekeringsbranche meekrijgen in dit concept. “Je zou als verzekeringsbranche toe moeten naar innovatieve manieren van verzekeren. Een verzekering zou eigenlijk niet meer op een auto rusten, maar op het mobiliteitsgedrag van een persoon. Je zou je mobiliteitsgedrag daarom moeten kunnen verzekeren. En daarom is Greendeal Autodelen II ook in het leven geroepen,  onder meer om te kijken welke belemmeringen we met landelijke regelgeving kunnen wegnemen om autodelen te bevorderen. ”

Meer lezen over (zakelijk) autodelen

Sinds eind vorig jaar biedt ALD Automotive autodelen aan via de ALD carsharing app, een handige oplossing voor bedrijven of bedrijvenparken. Want niet alleen heeft autodelen een positief effect op het milieu, het kan ook kosten besparen als het gaat om parkeren.

 

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.