Nieuws- en persberichten

06feb

Nieuwste trend in de auto-industrie: duurzaamheid ín de auto

Nieuwste trend in de auto-industrie: duurzaamheid ín de auto

Automerken doen er anno 2020 alles aan om ervoor te zorgen dat een auto zo duurzaam mogelijk de weg op kan gaan. Niet alleen worden auto’s tegenwoordig steeds vaker aangedreven door milieuvriendelijke brandstoffen. Ook zoeken producenten steeds vaker naar duurzame oplossingen ín de auto, zoals een veganistisch interieur of een bekleding gemaakt van plastic flessen.

De Franse autofabrikant Renault is voorloper op dit gebied en gebruikt voor het interieur van de nieuwe Renault ZOE gerecyclede materialen, zoals oude veiligheidsgordels en plastic flessen. De nieuwe Renault heeft voor 22,5 kilogram aan gerecyclede materialen aan boord. Volgens Renault is het noodzaak om naar alternatieven te zoeken, omdat de beschikbaarheid van grondstoffen echt een probleem wordt.  Ook wil Renault met deze innovaties haar eigen ecologische voetafdruk met 25% verminderen. 

Een andere mooi voorbeeld van duurzame grondstof, is het gebruik van plantaardige vezels waarmee lederen interieurdelen gelooid kunnen worden. Zo wordt eucalyptushout steeds vaker gekozen omdat dit een snel groeiende houtsoort is, die verwerkt kan worden zonder chemische toepassingen. Producenten kijken vooral steeds vaker naar materialen die gemakkelijk een tweede leven kunnen krijgen en aan het einde van de levensduur van een auto dus gerecycled kunnen worden. 

Veganistisch interieur

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een auto te bezitten met volledig diervrije oftewel ‘vegan’ bekleding. De afgelopen jaren zijn er al verschillende auto’s op de markt verschenen met diervriendelijk interieur zoals de Tesla Model 3. Ook dit jaar zal er weer een aantal nieuwe vegan-modellen geïntroduceerd worden. Zo worden in de loop van 2020 onder meer de veganistische Audi E-tron GT, Polestar 2 en Porsche Taycan verwacht.

Meer lezen over duurzame ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche? Lees bijvoorbeeld ons artikel over duurzame aandrijving
 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.