14jan

Wat staat de leaserijder in 2020 te wachten?

Wat staat de leaserijder in 2020 te wachten?

Bij ALD Automotive waren de laatste dagen van december nog behoorlijk hectisch met de uitlevering van de Tesla’s. En dat geeft wel aan dat elektrisch rijden een trend is die we in 2020 zeker doorgaan zetten. Wat kunnen we nog meer verwachten? En wat verandert er voor automobilisten in praktische zin?

Uit cijfers van de VZR blijkt dat 17% van de zakelijke rijders in 2019 zijn overgestapt op elektrisch. En 32% overweegt elektrisch bij de volgende leaseauto. Dit komt onder meer door het groeiende aanbod EV-modellen dat steeds betaalbaarder wordt en zo toegankelijker voor meer leaserijders. Dit zorgt er ook voor dat leaserijders steeds meer keuze hebben uit een grotere variëteit aan merken en modellen. Tesla is daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Maar ook van onder meer Volkswagen kunnen we dit jaar veel verwachten. 

Het elektrisch rijden wordt op meer manieren gestimuleerd. De bijtelling op EV is dit jaar weliswaar gestegen naar 8%, maar is nog steeds de laagste van alle leaseauto’s en maakt dat elektrisch een serieuze leaseoverweging waard is. Ook het laadnetwerk is groeiende. Vanaf dit jaar is het bijvoorbeeld verplicht voor bedrijven om een laadpaal per 10 parkeerplaatsen te installeren. Dit is voor zakelijke rijders dus een hele positieve ontwikkeling. Maar ook het aantal snellaadpunten zal naar verwachting flink groeien. Volgens een rapport van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum dat zich bezighoudt met de Nederlandse laadinfrastructuur, is in 2025 dit aantal laadpunten mogelijk zelfs verachtvoudigt.

Meer dan alleen de auto

Een andere duidelijke trend is, dat mobiliteit niet alleen meer om de auto draait. Door filedruk, milieuoverwegingen en het feit dat mensen hun tijd efficiënt willen gebruiken, kijkt men veel vaker naar andere mobiliteitsoplossingen dan de auto. Vorig jaar introduceerde ALD Automotive de app ALD move, die agenda’s en voorkeuren van de leaserijder op elkaar afstemt. De app geeft gebruikers per dag een passend reisadvies waarin bijvoorbeeld ook de fiets en het ov in meegenomen kan worden. De verwachting is, dat dergelijke Mobility-as-a-Service toepassingen zoals ALD move nog veel meer voet aan de grond gaan krijgen.  

Ook de leasefiets maakt in 2020 een opmars. De bijtellingsregels rondom de fiets van de zaak zijn nu een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker. Voor een paar euro per maand kunnen werknemers al gebruik maken van een zakelijke fiets. 

Verandering op de weg

Het kabinet heeft beslist dat de maximumsnelheid op snelwegen terug moet naar 100 km per uur. Dit is de belangrijkste stikstofmaatregel die het kabinet voor de korte termijn neemt. De ingangsdatum is naar alle waarschijnlijkheid 16 maart a.s.. Feit is dat het voor veel automobilisten, dus ook voor veel leaserijders, wel even wennen zal worden.  

Bel ons
+31 20 658 70 00

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.