Nieuws- en persberichten

27nov
2019

Duurzaam de weg op: wat kan een auto aandrijven?

Duurzaam de weg op: wat kan een auto aandrijven?

Met het verkeer als grootste vervuiler is het noodzaak om alternatieven te vinden voor de oude vervuilende fossiele brandstoffen. De elektrische auto is onder meer flink aan populariteit aan het winnen. Maar ook zijn er inmiddels betere varianten van brandstof op de markt. Maar wat is nu precies het verschil tussen hybride en plug-in hybride?

Is E10 echt groener dan Euro95? En kun je rijden op waterstof? ALD Automotive legt uit welke verschillende soorten aandrijvingen er zijn.

Hybride

Een hybrideauto is feitelijk de combinatie van een traditionele verbrandingsmotor met een elektromotor en een accu. Een hybride auto regelt het opladen zelf, door het terugwinnen van (rem)energie tijdens het afremmen en uitrollen van het voertuig. U heeft dus geen laadpaal nodig. De auto is met name geschikt voor het rijden in de stad. Wanneer u er langere afstanden en op hogere snelheid mee gaat rijden, dan kan de auto er meer moeite mee hebben zichzelf op te laden. 

Plug-in hybride

Als u vaak langere afstanden aflegt, is een plug-in hybride erg geschikt. De batterij van een plug-in hybride kan via het stroomnetwerk bij u thuis of ergens anders worden opgeladen. Aangezien de accu ongeveer 10 kWh groter is dan die van een gewone hybride, kan hij hele stukken volledig elektrisch rijden. En daarna schakelt de auto vanzelf over op de verbrandingsmotor.  

Elektrisch

De naam zegt het al, een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor. Het aantal elektrische auto’s neemt in hard tempo toe. In 2018 werd het aantal wereldwijd geschat op 3 miljoen, maar de verwachting is dat er hiervan over 10 jaar maar liefst 125 miljoen rondrijden. Een elektrische auto kan thuis worden opgeladen of bij een (snel)laadpaal. Momenteel hebben de meeste elektrische auto’s een actieradius van ongeveer 200 tot 450 kilometer. Maar fabrikanten werken er hard aan om dit beter en beter te maken.

E10-benzine

De verandering van Euro95 naar E10 bij uw tankstation zal u vast niet zijn ontgaan. Door de komst van hybride- en elektrische auto’s is er ook veel veranderd in de wereld van benzine. Sinds 1 oktober 2019 kunt u ‘groenere’ benzine tanken. E10 is benzine waaraan bio-ethanol is toegevoegd, dat gewonnen wordt uit planten als suikerriet. Daardoor is de totale samenstelling van E10 beter voor het milieu dan de bekende Euro95 (E5). Maar of E10 echt beter is, is nog maar de vraag. Uit onderzoek is gebleken dat E10 weliswaar minder CO2 uitstoot, maar aangezien het verbruik hoger is, ligt de CO2-uitstoot toch hoger dan bij Euro95.

Waterstof

Rijden op waterstof klinkt misschien als toekomstmuziek, maar er bestaan al auto’s die waterstof gebruiken als energiebron. Rijden op waterstof is een serieus alternatief voor de toekomst en heeft veel voordelen. Tanken duurt maar een paar minuten, terwijl een elektrische auto al snel een half uur nodig heeft om weer helemaal op te laden. Daarnaast kan een waterstofauto langere afstanden afleggen.

Alternatieven voor de toekomst

Maar wie weet wat er de komende jaren een vlucht gaat nemen. Zonne-energie zou een serieus alternatief voor de toekomst kunnen zijn, ook worden er nog steeds alternatieve brandstoffen uitgevonden. Zo berichtten we eerder dat er in Zweden brandstof uit houtsnippers gemaakt wordt. 

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.