Nieuws- en persberichten

12nov

Innovatie van de Maand: app voor groen verkeerslicht!

Innovatie van de Maand: app voor groen verkeerslicht!

Een paar jaar geleden bleek het doosje waarmee weggebruikers zelf stoplichten op groen konden zetten nog een 1 april grap. Inmiddels is het werkelijkheid. Weliswaar in de vorm van een app; maar als fietser kunt u nu in een aantal Nederlandse gemeenten het stoplicht op afstand bedienen.

Met dank aan een Nederlandse innovatieve app weten stoplichten dat u eraan komt.

Voor rood licht moeten wachten is vervelend. En zeker als blijkt dat er eigenlijk helemaal geen ander verkeer is waar u op moet wachten. Dan is het toch heerlijk wanneer het stoplicht alvast op groen springt als u eraan komt fietsen, zodat u dat de snelheid er lekker in kunt houden?

De Schwung app herkent wanneer u aan het fietsen bent en maakt vanzelf verbinding met slimme verkeerslichten op de route. De app vraagt alvast groen licht aan, nog voordat u het stoplicht bereikt hebt. Bij stoplichten die gebruikmaken van een aftelsysteem zult u dus op afstand al kunnen zien dat het stoplicht begint met aftellen op het moment dat u nadert. De app onthoudt bovendien de gefietste routes en leert herkennen welke stoplichten op groen moeten. 

Veilig op de fiets

Met de komst van de app verbetert natuurlijk de fietservaring in positieve zin, want iedereen wil liever doortrappen dan stilstaan. Maar ook de verkeersveiligheid moet erdoor verbeteren want fietsers zullen minder snel onnodig door het rode licht gaan. 
Hoe zit het dan met telefoongebruik op de fiets, wat sinds 1 juli van dit jaar verboden is? Daar hebben de bedenkers van de app ook wat op gevonden: het is namelijk helemaal niet nodig om tijdens de route op uw mobiel te kijken. De makers hebben er dan ook bewust voor gekozen dat de app tijdens de rit geen informatie uitwisselt met de telefoon. Zo is er onderweg dus geen reden om op het scherm te kijken.

Momenteel maken Den Bosch, Almere, Breda, Eindhoven, Emmen, Hilversum, Lelystad, Noordoostpolder en de Provincie Flevoland gebruik van deze innovatie mobiliteitsoplossing. En er zijn volop gesprekken gaande met andere gemeenten, dus de kans is groot dat we steeds meer van Schwung gaan horen. De app is gratis te downloaden via de Appstore en de Playstore.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.