Nieuws- en persberichten

24okt

Auto’s steeds slimmer dankzij machine learning en artificial intelligence

Auto’s steeds slimmer dankzij machine learning en artificial intelligence

Big Data, Machine Learning en Artificial Intelligence. Termen die steeds vaker voorbijkomen en gerelateerd zijn aan innovatie. De automotive branche is een innovatieve sector waarbij deze technologieën worden toegepast. De auto, het verkeer, apps; alles wordt slimmer. 

Maar wat kunnen we er allemaal mee? Feit is dat technologieën onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hieronder vindt u een paar voorbeelden wanneer welke toepassingen gebruikt worden.  

Big data is het nieuwe goud; inzicht is alles 

Big Data is het nieuwe goud, een veelgehoorde uitspraak. En dat terwijl big data feitelijk niet meer is dan een berg gegevens, die tot inzichten leidt. Maar in een wereld waarin steeds meer wordt geacteerd op basis van inzichten en voorspellingen, is dit veel waard. Bovendien zijn auto’s steeds vaker verbonden met het internet (the connected car) en verzamelen belangrijke informatie om te faciliteren in de ultieme klantervaring. 

Denk aan het waarschuwen voor files, suggesties om te tanken in de regio, maar in de toekomst bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om reparaties aan je auto te laten. De ANWB heeft hier al interessante stappen gezet; zij gebruikt de data om uit te rekenen hoe groot de kans is dat een auto pech krijgt. Met zo’n 1,2 miljoen pechgevallen per jaar heeft de ANWB inmiddels een goed beeld welke storingen er per model auto kunnen optreden. Aan de hand van een enorme verzameling aan foutcodes, heeft de ANWB een goed beeld wanneer een auto vermoedelijk te maken krijgt met een storing. Voor het zover is, laat ze de klant weten dat het verstandig is een preventief bezoek aan de garage te plannen.

Actie reactie

Artificial Intelligence (AI) is een toepassing die in relatie staat tot acties en hoe daarop te reageren. De zelfrijdende auto is het toppunt van AI. Hier wordt volop mee getest, maar het is nog wachten op het moment dat we echt met een krant en een kop koffie op schoot de auto in kunnen stappen. Toch wordt AI in de moderne auto ook al volop gebruikt. Neem de ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) die ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld netjes in uw eigen baan blijft rijden (Lane Departure Warning), of waarmee uw auto zijn snelheid aanpast op zijn voorganger (Adaptive Cruise Control). 

Voorspellingen dankzij machine learning

Machine Learning heeft een voorspellend karakter en kan aan de hand van data situaties inschatten en hierop inspelen. Zo kan een druk kruispunt door middel van de verzamelde informatie (denk aan verkeersdrukte, weersomstandigheden en snelheid) de stoplichten op een dergelijke manier op elkaar afstemmen, waardoor het verkeer sneller doorloopt. Ook de zelfrijdende auto kan niet zonder machine learning, omdat deze moet leren verkeersborden en stoplichten te herkennen. 

Onze eigen app 'ALD move' is ook een goed voorbeeld waarbij machine learning toegepast wordt om uw reisschema af te stemmen op uw agenda. Door deze mobiliteitsassistent kunt u zich vanuit comfort- duurzaamheids- of efficiëntie overwegingen laten adviseren over de beste route.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.