Nieuws- en persberichten

03sep
2019

Innovatie van de Maand: de flyboard

Innovatie van de Maand: de flyboard

In de volksmond wordt de Franse uitvinder en voormalig jetski-kampioen Franky Zapata ook wel de vliegende Fransman genoemd. Onlangs vloog hij met bijna 200 km per uur op zijn ‘flyboard’ Het Kanaal over, zijn tweede poging en daarmee een succesvolle. En als het aan Zapata ligt, gaan we dat in de toekomst veel vaker zien. Hij wil mensen aan het vliegen krijgen. 

Het door Zapata ontworpen flyboard is te vergelijken met een skateboard. Voor de liefhebbers van Back to the Future is een vergelijking met het hoverboard van Marty McFly wel een aardige vergelijking. Het flyboard heeft in elk geval vijf mini-straalmotoren waarmee het de lucht in kan en een topsnelheid van 180 km p/uur weet te behalen. De vlucht van Het Kanaal van Sangatte in Frankrijk naar Saint Margaret’s Bay in Engeland, een afstand van zo’n 35 km, nam slechts 20 minuten in beslag. Wel moest de rugzak waar 20 liter kerosine in kan halverwege even bijgetankt worden op een schip dat hiervoor speciaal ingehuurd was. Dus een hele duurzame manier van transport is het nog niet.

Heeft deze sensationele manier van mobiliteit toekomst?

Sensationeel is het wel. Een handbediende hendel regelt stuwkracht en hoogte, waardoor spectaculaire draaiingen en bochten mogelijk zijn. Toch is het verre van een plezierritje: “Als je op zo'n board staat en snoeihard vliegt, staat er enorme druk op je lichaam", vertelde Zapata. "Het voelt alsof je spieren verbranden." 

Ondanks deze nadelen ziet Zapata wel een toekomst voor de flyboard. En hij niet alleen. Tijdens de nationale Franse feestdag ‘Quatorze Juillet’ demonstreerde de uitvinder het vliegende board en wist hij direct de interesse van het Franse leger te wekken. Het flyboard biedt mogelijk uitkomst bij bijvoorbeeld snelle evacuaties of het vervoer van voedsel en munitie in noodsituaties.  

Meer lezen over vliegend personenvervoer? Eerder schreven wij over de Autonome Air Taxi en over de vliegende politiemotor, waar ze in Dubai mee experimenteren. 

 

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.