Nieuws- en persberichten

29aug

Onderzoek: Connected car onder leaserijders

Onderzoek: Connected car onder leaserijders

Domotica ofwel slimme apparaten zijn tegenwoordig steeds meer te vinden in onze huishoudens. Op onze mobiele telefoon zijn Siri/Google Assistant niet meer weg te denken. Onze auto’s worden ook steeds slimmer en met diverse telematica oplossingen is er steeds meer mogelijk.

Hoe kijken fleetmanagers en leaserijders naar deze ontwikkeling? En zien zij het nut ervan in?

ALD Automotive deed voor de tweede keer onderzoek onder leaserijders naar het gebruik van data (autogebruik en rijgedrag), oftewel de connected car. De visie van leaserijders is vrijwel onveranderd gebleven ten opzichte van twee jaar geleden in 2017. Toen leaserijders destijds gevraagd werden welke data zij wilden delen, stonden onderhoud, minder files en verkeersveiligheid voorop. Ook nu ziet bijna de helft van de leaserijders een connected car vooral als een enorme verbetering als het gaat om verkeersveiligheid.

Daarnaast blijkt ook gemak in dit onderzoek een grote factor te zijn die men over de data-drempel trekt. Leaserijders willen maar wat graag de snelste routes aangeboden krijgen, weten waar de files staan en geïnformeerd worden als er een preventief onderhoud aan de auto moet plaatsvinden.

Bereidheid tot delen van data  

Welke situaties roepen de hoogste bereidwilligheid op tot het delen van data? Voor 72% van de 225 leaserijders die meededen aan het onderzoek, was dit de mogelijkheid je voertuig te kunnen lokaliseren in het geval van diefstal. Ook in geval van pech, zodat hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen zijn, blijkt een belangrijk argument (52%). Op de derde plek wordt betrokkenheid bij een ongeval genoemd, waarna de verzekeringsmaatschappij gemakkelijk geïnformeerd kan worden om een claim in te dienen (39%).

Op de vraag welke connected car service zij het meest interessant vinden, antwoordde 69% de geavanceerde navigatie die ook files en alternatieve routes toont. Ook geliefd zijn systemen die bijdragen aan de verkeersveiligheid en het voorkomen van diefstal. Bijvoorbeeld de mogelijkheid tot geautomatiseerde noodoproepen, informatie over ernstige ongevallen en trackingsystemen.

Zorgen over privacy  

Na het onder meer het Facebook schandaal en de diverse nieuwsberichten over datalekken, maken mensen zich meer zorgen over privacy. Van de 30% ondervraagde leaserijders die aangaven níet geïnteresseerd te zijn in connected cars, gaf 64% als reden op: zorgen over privacy. Waar leaserijders allerminst geïnteresseerd in zijn is dat een verzekeringsmaatschappij als gevolg van de gegenereerde data aanbiedingen gaat doen gebaseerd op de rijgeschiedenis. Dit komt te veel in de privésferen vindt men.

Connected car in de praktijk 

Bedrijven zijn terughoudend in het gebruik van connected cars maar sluiten niet uit om hier in de toekomst meer gebruik van te maken. Van de 45 bedrijven die wij ondervroegen bleek dat 75% nog niet gebruikmaakt van de connected car. De primaire redenen hiervoor zijn: geen prioriteit (67%), data privacywetgeving (32%) en weerstand bij de leaserijders (29%). Op de vraag of zij connected cars binnen 5 jaar verwachten te zullen implementeren binnen hun bedrijf, antwoordde 50% ontkennend.  

Het onderzoek laat zien dat bedrijven met behulp van de connected car iets meer op het kostenaspect zitten en hiermee de auto beter hopen te kunnen benutten en het brandstofgebruik zuiniger wordt. Maar ook bij de bedrijven staat verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Zij verwachten dat de connected car het aantal ongelukken zal laten afnemen en dat de veiligheid van bestuurders beter gewaarborgd wordt.

De verwachting is dat de mogelijkheden en toepassingen van telematica zullen toenemen en de vraag is of dit gaat leiden tot een grotere adaptatie van connected cars.

Wilt u meer weten over de connected car en andere veranderingen op het gebied van mobiliteit? Dan bent u van harte welkom in ons Mobility Experience Centre.  met meerdere video’s over de ontwikkelingen die gaande zijn.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.