Nieuws- en persberichten

26aug

Het Klimaatakkoord: wat betekent dit voor uw leasecontract?

Het Klimaatakkoord: wat betekent dit voor uw leasecontract?

In 2030 moet de Nederlandse CO₂ uitstoot 49% lager zijn dan in 1990. Een mooi streven, dat wij als leasemaatschappij volop steunen. Eerder deelden we een aantal maatregelen uit het Klimaatakkoord. Nu beantwoorden we veelgestelde vragen over de gevolgen van het akkoord. 

Welk doel stelt het Klimaatakkoord?

Het streven is dat in 2030 alleen nog emissieloze auto’s worden verkocht in Nederland. Dat wil zeggen, auto’s waarbij er geen reststoffen in het milieu terechtkomen. Waterstof- en elektrische auto’s zijn hier voorbeelden van. Deze stoten bij het rijden geen broeikasgassen uit, houden de lucht schoon en brengen minder geluidsoverlast met zich mee. 

Hoe ontwikkelt de bijtelling voor elektrische voertuigen zich de komende jaren?

Waar (deels) zuinig rijden vanaf 2007 werd beloond met een “stimulatiecadeautje” van slechts 4% bijtelling, komt daar in 2020 verandering in. Deels omdat elektrisch rijden steeds verder raakt ingeburgerd en stimulatie dus minder nodig is, maar ook omdat de overheidskosten niet meer in verhouding staan tot de milieuwinst. Dit betekent een stijging in de bijtelling per jaar.

In onderstaand overzicht ziet u hoe de bijtelling zich de komende jaren ontwikkelt: 

 Beleid stimulering 0% CO₂   2020  2021  2022  2023  2024  2025  2026+
 BPM vaste voet elektrisch  0  0  0  0  0  360  360
 MRB (Fuel Cell/Full EV)  0%  0%  0%  0%  0%  25%  100%
 Bijtellingspercentage  8%  12%  16%  16%  16%  17%  22%
 Bijtelling cap (EUR)  45.000   40.000   40.000   40.000   40.000   40.000   n.v.t.

Rijdt u elektrisch, dan geniet u momenteel van een volledige BPM-vrijstelling. De huidige vrijstelling van BPM voor elektrische auto’s blijft doorlopen tot en met 2024. Daarna geldt de niet van de CO₂ uitstoot afhankelijke vaste voet van de BPM, voor iedere auto met een uitstoot van meer dan 0 gram CO₂. Ook de MRB stijgt vanaf 2025.

Geldt de verhoogde bijtelling ook voor lopende contracten?

Heeft u een lopend leasecontract, dan is de verhoging van de bijtelling hierop niet van toepassing. Het bijtellingspercentage blijft gelijk gedurende de looptijd van het contract voor een periode van maximaal 60 maanden vanaf de eerste registratiedatum.

Kan een lopend contract worden verlengd?

Rijdt uw leaserijder momenteel al in een auto met lage bijtelling, dan kunnen we in veel gevallen het huidige contract verlengen, zodat langer geprofiteerd wordt van de gunstige bijtelling. Dat hangt vooral af van het kilometrage van de auto.

Hoe zit het met de levertijden? 

Loopt uw huidige contract binnenkort af en kiest u ervoor om een elektrische auto te bestellen, dan ontvangt u deze (met het oog op de stijgende bijtelling) waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk. Om die reden zetten we voor u op een rijtje welke modellen een korte levertijd hebben en bij een spoedige bestelling zeer waarschijnlijk nog in 2019 geleverd worden: 

●    Tesla model 3,S en X
●    Nissan Leaf 40kw en 62kw
●    Hyundai Ioniq
●    BMW I3
●    Smart EQ ForFour
●    Jaguar Ipace
●    VW e-Golf

We kunnen over deze levertijden geen garanties afgeven, omdat we afhankelijk zijn van de autofabrikanten. Voor de meeste overige modellen kunt u uitgaan van een levering in 2020.

Zijn de maatregelen die in het Klimaatakkoord zijn aangekondigd definitief? 

Nee. Het Klimaatakkoord zal dit najaar nog in concrete wetsvoorstellen door de Tweede en Eerste Kamer behandeld worden. Daarnaast zal de komende jaren jaarlijks een ijking plaatsvinden om de balans te bewaken tussen stimulering en overstimulering. Enerzijds is het streven om voldoende duurzame weggebruikers de weg op te krijgen, anderzijds moet de staatskas hier niet op leeglopen. Zo kan per jaar een bijstelling worden gedaan in de cijfers, zowel naar boven als naar beneden. De maatregelen zijn dus niet definitief. 

En dan nu de hamvraag: wel of niet elektrisch rijden?

Door elektrisch te rijden draagt u natuurlijk bij aan verminderde vervuiling van de lucht, wat altijd een goede keuze is. Is duurzamer worden bij u een punt op de agenda? Dan adviseren wij u om op korte termijn te starten met het verduurzamen van uw wagenpark, zodat u nog kunt profiteren van de fiscale voordelen.

We denken graag met u mee over het vergroenen van uw wagenpark. Neem contact op met uw accountmanager voor meer informatie.

 

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.