Nieuws- en persberichten

24jul
2019

Medisch Spectrum Twente gaat met bikies de filestrijd aan

Medisch Spectrum Twente gaat met bikies de filestrijd aan

ALD Automotive is als partner nauw betrokken bij BNR Spitsbrekers; de competitie waarin we op zoek zijn naar het beste initiatief dat een bijdrage levert file-vermindering in Nederland. Wij gaan met een aantal kanshebbers in gesprek, vandaag: Gerrit van der Kolk van Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) stimuleert medewerkers al een aantal jaren om met de fiets naar het werk te komen, door het fietsen te belonen. Hiervoor is een speciaal spaarprogramma opgericht. Zijn er voldoende punten bij elkaar gefietst, dan kunnen medewerkers deze laten verzilveren. Ruim 2000 medewerkers doen mee. Samen hebben zij al 650.000 ritten gemaakt en 10,5 miljoen kilometer bij elkaar gefietst.

Gerrit van der Kolk is HR-beleidsadviseur en vanaf het begin betrokken bij dit fietsstimuleringsplan. Hij legt uit hoe het MST tot dit idee kwam: “Het plan is een aantal jaren geleden eigenlijk uit nood geboren. In 2011 werd bekend dat er een nieuw ziekenhuis gebouwd zou worden op een plek waar medewerkers altijd parkeerden. Het werd snel duidelijk dat we drastisch terug moesten in het aantal parkeerplekken. Bovendien verdubbelde het parkeertarief. In samenspraak met de ondernemingsraad hebben we van de nood een deugd gemaakt door medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken.”

Kunt u toelichten hoe het spaarsysteem precies in zijn werk gaat?

“Elke deelnemer heeft een tag met een chip in de spaken van het voorwiel van zijn fiets bevestigd. Bij de ingang van onze fietsenstalling hangt een detectieapparaat dat communiceert met deze tag. Het is te vergelijken met het in- en uitchecken als je met het ov reist. Het heeft niets met GPS te maken, het apparaat registreert alleen dat je met de fiets naar je werk bent gekomen. Eenmaal per dag kennen we de beloning toe. Dus je kunt ook best met de fiets ergens gaan lunchen of ergens anders naar toe gaan op de fiets, maar dit levert geen extra punten op. We belonen echt het woon-werkverkeer van de medewerkers. Zo simpel is het.”

Wat voor beloning krijgen de medewerkers?

“Wij vallen onder de CAO ziekenhuizen. Deze CAO bepaalt dat elke medewerker een vaste vergoeding krijgt voor zijn woon-werkverkeer. Dat krijgt iedereen, ongeacht de manier waarop je naar je werk komt. Of dat nu lopend, fietsend, met de auto of de trein is.
De beloning die mensen krijgen door op de fiets naar het werk te komen, staat hier los van en is feitelijk extra. Wij hebben de punten die je spaart bikies genoemd en hier klasses aan gekoppeld. Afhankelijk van jouw woon-werkafstand val je in een bepaalde klasse en krijg je per dag een vast aantal bikies uitgekeerd. Elke bikie levert 4 cent op. Woon je dichtbij dan levert het je 20 cent per dag op. De verste afstand levert in waarde 80 cent per dag op.”

En wat kun je met bikies kopen?

“Je kunt ze op een aantal manieren verzilveren. We hebben een webshop aan het spaarsysteem gekoppeld. Je kunt vrijwel alles aanschaffen in de webshop, van fiets gerelateerde producten, gadgets voor je telefoon tot aan een lekker geurtje. Ook kun je met bikies bij aangesloten servicepunten je onderhoudsbeurt voor je fiets betalen of waardebonnen kopen voor onze bedrijfskantine. Onlangs hadden we een collega die voor een goed doel de marathon van Boston ging lopen. Toen hebben veel collega’s een maand lang hun bikies niet op hun eigen saldo laten bijschrijven maar beschikbaar gesteld aan dit goede doel!”.

Hebben jullie jullie doel met dit plan al voor 100% bereikt?

“De deelnamegraad aan ons fietsbeloningsprogramma is erg hoog, want meer dan de helft van onze medewerkers doen er aan mee. Maar er blijven medewerkers met de auto komen en dat heeft vaak te maken met de aard van de werkzaamheden en het tijdstip waarop zij woon-werkverkeer afleggen. Veel vrouwelijke collega’s zullen bijvoorbeeld liever niet midden in de nacht op de fiets stappen. We zijn nu aan het kijken of we persoonlijke reisadviezen uit kunnen brengen; dat als we weten waar iemand woont en hoe laat hij werkt, we hier een passende oplossing voor kunnen vinden. We gaan daarbij ook nadrukkelijker kijken naar het openbaar vervoer als alternatief voor de auto.”

Tot slot, wat is uw advies aan bedrijven die ook een positieve bijdrage willen leveren aan  filevermindering op de Nederlandse wegen?

“Ik geloof echt dat de fiets of e-bike dé oplossing is voor heel veel mobiliteitsvragen in Nederland. We zijn niet voor niets Nederland, fietsland! Afgelopen maand meldde de ANWB dat ook buiten de spits de files toenemen. Kortom; we zitten echt met z’n allen te veel en te vaak in de auto. Werkgevers moeten daarom het fietsen stimuleren. Het heeft enkel voordelen; het is goedkoper, duurzamer en het pakt de gezondheid en fitheid van je medewerkers aan.”

Lees meer over Spitsbrekers of andere initiatieven om files tegen te gaan, zoals Filesporten en Gedragsverandering.

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.