Nieuws- en persberichten

10apr

Nederland op kop met zelfrijdend vervoer

Nederland op kop met zelfrijdend vervoer

Uit de Autonomous Vehicle Readiness Index 2019, blijkt dat Nederland koploper is op het gebied van autonoom vervoer. KPMG heeft 25 landen met elkaar vergeleken en Nederland scoort goed. Ons land is goed voorbereid op de toekomst en voldoet aan de voorwaarden van zelfrijdend vervoer.

Toch heeft de implementatie van zelfrijdende auto’s zelfs in Nederland ook nog wel wat haken en ogen.

KPMG meldt dat Nederlandse consumenten bereid zijn massaal het autonoom rijden te omarmen. Nederland neemt een vijfde plek in als het gaat om overheidsbeleid en wetgeving. En dat de Nederlandse infrastructuur een van de beste is, is een gegeven. Ook qua laadinfrastructuur voor elektrische auto’s hebben we het in Nederland goed voor elkaar, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Allemaal factoren die bijdragen aan een goede score in deze index.

Er wordt in Nederland al getest met zelfrijdende auto’s. Mooie voorbeelden zijn er te vinden in de transportwereld. Zo komt het platoon rijden al regelmatig voor waarbij vrachtwagens ‘connected’ zijn en zo zonder chauffeur in colonne van A naar B kunnen rijden. Ook zijn er projecten in gereguleerde omgevingen rondom vliegvelden om passagiers van parkeerplaats naar vertrekhal te brengen. En er zijn pilots gaande waarbij zelfrijdende auto’s, weliswaar zonder passagiers, rijden en data verzamelen om autonoom rijden in de toekomst zo veilig mogelijk te laten zijn. Wist u trouwens dat autonoom rijden onder te verdelen is in verschillende niveaus

Nederland fietsland

Voor Nederland ziet de toekomst van autonoom rijden er dus heel rooskleurig uit. Toch blijkt dat Nederland tegelijkertijd een van de moeilijkste landen is om elektrisch rijden te implementeren. Nederland is namelijk een echt fietsland…. Wat dat te maken heeft met zelfrijdende auto’s? 

Een zelfrijdende auto moet nadenken, keuzes maken en anticiperen. Momenteel vindt een autonoom rijdende auto dit nog lastig, zeker als het heel snel moet. In een land waar fietsers van links en rechts auto’s voorbij schieten, zeker in drukke steden, leidt dit bij een zelfrijdende auto vrijwel gegarandeerd tot een soort keuzestress. Het zal dus nog wel even duren voordat zelfrijdende auto’s in het centrum van Amsterdam te vinden zijn.

De huidige technologieën bieden dus nog geen oplossingen die 100% veilig op situaties anticiperen. Maar met de snelheid waarin technologieën zich ontwikkelen, en de snelheid waarop Nederland daarin meegaat, is dat slechts een kwestie van tijd.

Meer lezen over actuele mobiliteitsonderwerpen of - onderzoek? Wellicht vindt u het interview met Loek Kramer ook interessant.

Bron: Autonomous Vehicles Readiness Index

Blijf op de hoogte

Volg ons nu op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de mobiliteitsmarkt.

Blijf op de hoogte

Volg ons

Blijf ook op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autoleasing, mobiliteit en modern werkgeverschap.